Киану Рийвс за филма “Henry's Crime”

23.09.2010 г.
Киану Рийвс за филма “Henry's Crime” Киану Рийвс се завръща на екран с екшън-комедията “Henry's Crime”. Сюжетът на независимия филм разказва за Хенри (Рийвс), който е в затвора за банков обир, който не е извършил. Но след като излежава присъдата си, решава този път наистина да обере банката.

Малко след премиерата на филма, която се състоя на тазгодишния международен филмов фестивал в Торонто, Рийвс (който е и продуцент на лентата) отговори на няколко въпроса на журналисти.

Филмът бе наистина добър. И притежава много забавна и духовита атмосфера. Към това ли се стремяхте?

Абсолютно. Още от самото начало, когато работихме върху сценария. Опитвахме се да направим една екзистенциална романтична комедия с криминални нюанси. Да балансираш всичко това е трудно, но мисля че свършихме добра работа.

Вие сте световноизвестен актьор участвал в много хитови филми, но въпреки това “Henry's Crime” все още няма официален дистрибутор. Означава ли това че индустрията се променя и студията рискуват по-малко?

Така мисля, да. Преди 7 години започнах да обмислям потенциален филм по мой материал, нещо което аз харесвам, а ето че сме вече 2010 година. Освен ако не искаш сам да финансираш малкия си филм, много трудно ще убедиш големите студия да те подкрепят. Заснехме “Henry’s Crime” през 2009 година и ситуацията беше такава че не разполагахме с цялостния бюджет, и едновременно със снимките събирахме и нужните ни пари. Такава е ситуацията при независимите продукции.

И въпреки всичко, не мога да кажа че нещо ме изненадва. Просто това е малко по-различен начин за правене на кино. В момента нямаме дистрибутор, но такава е ситуацията с много други независими филми.

Как се подготвяте за дадена роля? Важни ли са за Вас репетициите и многото дубли?

Харсвам повечето дубли. По време на снимките правихме и по 3-4 повторения на сцените. Но това е нищо в сравнение с работата ми по филми като “Матрицата” и “Денят, в който Земята спря”. Там стигахме до 30-40 повторения. Но при филм като “Henry’s Crime” не разполагахме с този лукс, защото парите никога не стигат и времето е винаги ограничено. Например, най-многото дубли които съм правил през живота си бяха по време на снимките на “Матрицата”, защото там се опитвахме да достигнем ниво на екшън-сцените което е близко до съвършенството. При “Henry’s Crime” това го нямаше. Репетирахме някои от сцените и обмисляхме движенията на камерата – трябваше да знаем точно какво ще снимаме, защото връщане назад няма и бюджетът бе точно разпределен. Правилото при малките инди-филми е че ако не успееш да заснемеш дадена сцена - тя просто отпада. Oсвен ако не намериш допълнителни ресурси и да пробваш отново. Което почти никога не се случва.

Тъй като сте и продуцент на филма, трудно ли беше да съберете актьорския състав?

Не, определено не. Джеймс Каан просто хареса ролята си, а Вера Фармига се влюби в сценария. Никой от нас не участва в този филм заради заплащането и това е страхотно. Хубаво е да видиш хора които откликват на материала и не са подтиквани от жаждата за повече пари. Всички актьори във филма бяха доволни от ролите си. А и кога за последно сме виждали Джеймс Каан в такъв вид комедия? По мое мнение той е изключително забавен.

Сцените между Вас и Джеймс Каан са много добри. Как протече заснемането им?

За мен си беше удоволствие и бях доста впечатлен от него. В определени моменти и на двамата ни беше много трудно, защото знаем че ако се разсмеем ще провалим сцената и с нашия бюджет не можехме да си позволим да я снимаме цял ден. Но за щастие всичко протече без проблеми.

Как избирате ролите и филмите в които участвате?

Ако е роля която не съм избрал лично, а ми е предложена чрез агент, си задавам един-единствен въпрос: “Защо?” Защо да участвам и защо точно този образ. Ако получа отговора веднага приемам предложението. Най-важното е да опознаеш героя който ще пресъздадеш на екрана, кои са другите хора около него, и какво е мястото му в сюжета. Понякога имаш различни задължения като актьор – например ролята ми в “Невъзможно твой” не е главна и не съм част от основния актьорски състав. Но моят герой не е само украса, той е връзката между главните герои и e един вид катализатор в техните отношения. Това и харесвам в актьорството. Не е нужно да бъда звездата на филма за да съм доволен. Изпитвам еднакво удоволствие както от големите си роли в “Денят, в който Земята спря” и “Адвокат на дявола”, така и от по-малките в “Дарбата” и “Невъзможно твой”.

Говореше се, че ще участвате в “Cowboy Bebop”. Нещо ново за този проект?

И аз все още нямам информация. Сценарият е готов, но по всичко изглежда че филма ще бъде прекалено скъп. За момента не знам как стоят нещата.

А каква е ситуацията с “47 Ronin” в който също ще участвате?

Всичко е задвижено. Карл Ринш ще режисира и доколкото знам екипът е в период на предпродукция и се търсят местата за снимки. Сценария се довършва и специалистите по визуални ефекти вече работят над някои от сцените. Готови сме за начало.

Доволен ли сте от прожекцията на “Henry's Crime”?

Доволен съм от целия филм и съм доволен от факта че успяхме да го заснемем навреме, без никакви сериозни спънки. Единственото което остава е да намерим дистрибутор за да могат възможно най-много хора да му се насладят.

“Henry's Crime” е режисиран от Малкълм Венвил, а освен Киану Рийвс ще видим и Джеймс Каан (“Кръстникът”), Вера Фармига (“От другата страна”), Питър Стормеър (“Армагедон”), Джуди Гриър (“Селото”) и Бил Дюк (“Х-Мен: Последният сблъсък”).
Copyright © 2024 Dir.bg.