“Междузвездни войни” - в 3D

02.10.2010 г.
“Междузвездни войни” - в 3DПредставител на компанията 20th Century Fox потвърди носещия се от месеци слух – всичките шест части от сагата “Междузвездни войни” отново ще атакуват световните киносалони, но този път те ще бъдат в 3D формат. Според режисьора Джордж Лукас, новата 3D технология е вече достатъчно напреднала и по думите му, “времето е дошло”.

Студиото 20th Century Fox, което разпространяваше всички части, отново ще поеме световното разпространение и “Star Wars епизод I: Невидима заплаха” ще бъде първият филм от поредицата, който ще бъде конвертиран в 3D, а премиерата му ще се състои в началото на 2012 година. След това, последователно през всяка следваща година, ще бъдат преиздадени и останалите филми, вече обработени в 3D формат.

Всяко конвертиране от 2D в 3D ще отнеме около година, а Лукас сподели че ще наглежда процеса за да може крайният резултат да бъде възможно най-впечатляващ.

Едновременно с това той разкри, че успешното прилагане на 3D технологията в миналогодишния хит “Аватар” е една от причините поради които се е съгласил да преиздаде “Междузвездни войни” именно в този формат. За разлика от филми като “Сблъсъкът на титаните” и “Алиса в страната на чудесата” по чието конвертиране е работила само една компания, върху сагата на Лукас ще работят няколко от най-добрите и скъпоплатени компании за преработване на 2D филми в 3D.

Отговорника по визуални ефекти Джон Нол (работещ в компанията Industrial Light & Magic) е човека, който ще ръководи цялостното конвертиране на “Междузвездни войни”. Той заяви:

“Най-важното е да отделим достатъчно време на този процес. За да постигнем успех с конвертирането на тези изключително детайлни филми е важно да бъдем критични към всичко което правим – грешки, дори и най-минимални, не трябва да се допускат. Технологията съществува, но това не значи че единственото което се изисква от нас е да седнем пред компютър и да си играем с мишката и клавиатурата. Тази работа отнема време, Джордж (Лукас) и 20th Century Fox са предварително уведомени, и затова ще разполагаме с 12 месеца за всеки един от филмите. Друг важен аспект, с който всички от екипа са наясно, е самия факт че става дума за легендарна поредица като “Междузвездни войни” – фенове на тези филми са хора от различни поколения и наше задължение е да не ги разочароваме с 3D версиите. Мога да обещая, че ние ще вложим всичките си усилия в създаването на може би най-очакваното 3D събитие в света на киното.”

В следващите няколко дни се очаква официално изявление от компанията на Джордж Лукас “Lucasfilm”, в което ще бъдат разкрити и повече детайли свързани с предстоящите 3D премиери на шестте филмa от поредицата “Междузвездни войни”.
Copyright © 2024 Dir.bg.