Мария Бакалова е в официалната селекция на кинофестивала в Кан

11.04.2024
Мария Бакалова е в официалната селекция на кинофестивала в КанДиректорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо и президентката Ирис Кноблох днес обявиха официалната селекция на 77-ото му издание. В нея попадат българската актриса Мария Бакалова и режисьорът Константин Божанов, стана ясно от програмата, представена в изданието "Варайъти".

Номинараната за "Оскар" Мария Бакалова се превъплъщава в образа на Ивана Тръмп в биографичния филм "Стажантът" (The Apprentice) на режисьора Али Абаси, който е включен в конкурсната програма и ще се съревновава за наградата "Златна палма".

В ролята на младия Доналд Тръмп зрителите ще видят румънско-американския актьор Себастиан Стан. Лентата проследява времето на Тръмп като бизнесмен с недвижими имоти през 70-те и 80-те години на миналия век.

Мария Бакалова не за първи път е в официалната селекция на Кан. През 2021 г. филмът с нейно участие "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова беше показан в паралелната секция "Особен поглед".

Тази година сред филмите в "Особен поглед" е и "Безсрамните" (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов ("Аве", "И после светлина")
"Безсрамните" - копродукция на Франция, Швейцария и България, е с участието на индийски актьори, сред които Мита Васишт, Танмей Данания и Аурошика Дей. Филмът разказва за забранената любов между две момичета в строго патриархална страна.

Световната премиера на дебютния филм на Божанов "Аве" се състоя в паралелната програма "Седмица на критиката" в Кан през 2011 г.

Тазгодишното 77-о издание на кинофестивала в Кан ще се проведе между 14 и 25 май. Председател на журито ще бъде американската режисьорка Грета Гъруиг.

Проявата ще бъде открита със световната премиера на комедията "Второ действие" (Le deuxieme acte) на френския режисьор Куентен Дюпийо и с участието на Леа Сейду. Филмът не е включен в съревнованието за "Златна палма".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани също "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс"" - новата част от франчайза на Джордж Милър с участието на Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт, и "Хоризонт: Американска сага", с който Кевин Костнър се завръща в света на уестърна като режисьор и изпълнител на главната роля.
Сред филмите, които ще се съревновават за "Златна палма" освен "Стажантът" с Мария Бакалова и Себастиан Стан, са "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, "Покров" на Дейвид Кроненбърг, "Птица" на Андреа Арнолд, "Видове доброта" на Йоргос Лантимос.

Легендарният режисьор Джордж Лукас - "бащата" на култовата сага "Междузвездни войни", ще бъде удостоен с почетна "Златна палма".

БТА
Copyright © 2024 Dir.bg.