Лари Краун

03.07.2011 г.
Лари Краунот Александър Райчев

Най-новият трейлър за поредната комиксова екранизация „Капитан Америка: Първият отмъстител” гордо отбелязва, че героите се създават в Америка. Но ако има един истински американски герой, то той не е някой маскиран отмъстител с невероятни суперсили, а актьорът, продуцент, сценарист и режисьор Том Ханкс, който вече повече от 30 години е сред най-добрите изпълнители в Холивуд.

По уникален начин той успява да бъде еднакво убедителен в романтични комедии, тежки драми или приключенски трилъри, като всеки един негов образ остава здраво стъпил на земята и позволява на зрителят да припознае собствената си съдба в него. Две награди "Оскар" („Филаделфия”, „Форест Гъмп”) и 4 награди Златен глобус са достатъчно признание за човекът, който не спира да експериментира с различни проекти и продължава да търси нови предизвикателства.

След мащабно заснетите приключения на професор Робърт Лангдън в „Шифърът на Леонардо” и „Ангели и демони”, Ханкс очевидно е взел правилното решение да се посвети на по-камерен и личен проект, който да отбележи втората изява в кариерата му на режисьор на пълнометражни филми.

Резултатът е тазседмичната премиера „Лари Краун”, в която освен режисьор и изпълнител на главната роля, Ханкс се изявява и като продуцент, и автор на сценария съвместно с Ниа Вардалос, позната от „Моята голяма луда гръцка сватба.” Мнозина биха се учудили защо премиерата на филма е позиционирана в една и съща седмица с грандоманското упражнение по високобюджетно кино на Майкъл Бей „Трансформърс 3”, но в същото време изборът е повече от удачен.

Още от края на април публиката ежеседмично е заливана с шарени и динамични блокбастъри като „Бързи и яростни 5”, „Тор” и „Карибски пирати 4”, които винаги гарантирано ще се радват на значителен зрителски интерес, но в един момент по-зрялата публика ще поиска да гледа филм, който говори на нейния език и не залага само на взривове и специални ефекти.

Лари Краун” идва точно навреме в сезона на летните филмови хитове, за да предложи една чисто човешка история, която ще ни разсмее и разплаче, като в същото време ни накара да се замислим за хода на собствения си живот.

Лари Краун (Том Ханкс) е обикновен човек, който работи във верига универсални магазини и се надява да бъде избран за девети път като служител на месеца. Вместо това бива уволнен под претекст, че няма диплома за висше образование, а 20-те години в служба на американския флот не се броят за особено постижение от корпоративна Америка.

Подобно на героя си във „Форест Гъмп” и тук Ханкс не губи време да изпада в депресия, а смело решава да щурмува проблема, за да намери най-подходящото решение. Скоро пътят му го отвежда в местен университет, където решава да се запише в курс по ораторско майсторство.

Преподавателка в курса е Мерцедес Таино (Джулия Робъртс) – жена, която дави мъката от оковите на неуспешен брак в безбройни коктейли. Срещата между двамата обещава да се окаже началото на нещо ново и красиво, което може да разреши всичките им проблеми.

Лари Краун” е откровено актьорски филм, който залага основно на играта на две от най-големите холивудски звезди и носители на престижната награда "Оскар" – Том Ханкс и Джулия Робъртс. За реномето на Ханкс вече стана въпрос, а Джулия е все така неотразима дори и повече от 20 години след пробива й с „Хубава жена.”

И въпреки присъствието на тези два безпогрешни магнита за зрителския интерес, продуцентът Ханкс е решил да заложи на сигурно и си е осигурил стабилно актьорско присъствие във всички поддържащи роли. Популярният в САЩ Седрик Шоумена и Тараджи П. Хенсън („Странният случай на Бенджамин Бътън”) са колоритната съседска двойка на Лари, която играе ролята на негово своеобразно семейство и допринася за голяма част от забавните моменти във филма.

Пам Гриър („Джаки Браун”) играе колежка на Мерцедес, а Брайън Кранстън (култовият ТВ сериал „Малкълм”, „Адвокатът с линкълна”) е в ролята на мързеливият й съпруг, който по цял ден стои вкъщи, преструвайки се, че пише книга, докато в действителност се задоволява с онлайн порно.

Истинско откритие е младата Гугу Мбата-Роу, която влиза в ролята на очарователната Талия, чиято любов към живота и заразителен позитивизъм помагат на Лари сам да се почувства по-уверен в собствените си възможности и заложби, които са останали скрити за самия него през всичките години от живота му.

А трансформацията от примирил се с мястото си в живота обикновен човек, който няма амбиции и цели, до мъж, който знае накъде да поеме и в чия компания, е съвсем по мярка на Том Ханкс. Големият актьор само в рамките на 90 минути успява да ни покаже каква трансформация може да постигне всеки от нас, като не пропуска да гарнира всичко с добре премерена порция смях, защото какво друго е животът, ако не комедия от грешки. Важното е да се учим от грешките и да не губим желание за борба.

Режисьорът Ханкс се е обградил с именити професионалисти и зад камерата, за да си гарантира пълен успех. Носителят на "Оскар" Филип Русло („Шерлок Холмс”) поема отговорност за визията на филма в ролята си на оператор, а именитият композитор Джеймс Нютън Хауърд („Черният рицар”, „Туристът”, „Сватбата на най-добрия ми приятел” и много други) допринася с музиката си за цялостното настроение на продукцията.

Резултатът от усилията на всички изброени дотук, а и на всички останали от екипа, които просто няма как да изброим тук поименно, е филм, който видно е създаден с много любов и привързаност към героите и тяхната история. Том Ханкс доказва, че като режисьор се справя не по-лошо от актьорските си превъплащения.

Да се надяваме, че публиката ще оцени „Лари Краун” по достойнство и ще покаже с присъствието си в киносалоните, че все още има място за филми, които не са продължение на популярни поредици, не са заснети в 3D и не са свързани с нападението на Земята от всякаква извънземна гад.
Copyright © 2024 Dir.bg.