По приятелски

30.07.2011 г.
По приятелскиот Александър Райчев

От Sony, и по-конкретно Screen Gems (поделението им за нискобюджетни жанрови филми) определено са извадили luck (късмет) с режисьор като Will Gluck, който за трета поредна година се грижи в репертоара на компанията да присъства комедия, която е истински забавна, има пиперлив диалог и герои, които моментално ви стават симпатични.

За наше щастие и трите филма присъстват под една или друга форма на родния филмов пазар. Началото е поставено през 2009 с „Мъжоретки“, който получи разпространение единствено на носители за домашна употреба.

Като компенсация през 2010 „Лесна, А?“ успя да озари с чара си и мрака на българските киносалони, като ни даде възможност да гледаме на голям екран уникалната Ема Стоун, която еднолично изнесе филма на крехките си рамене и даде заявка за сериозно присъствие в Холивуд. А то ще се материализира съвсем скоро и в един от предстоящите блокбастъри на Sony, в който Ема заедно с Андрю Гарфийлд има за задача да освежи мита около Спайдърмен и да го представи на по-младото поколение.

Но да се върнем към Уил Глък, чието име стои зад тазседмичната премиера „По приятелски“. Филмът е поредната стъпка в кариерата на актьора Джъстин Тимбърлейк, който отделя все по-малко време на певчески занимания. След като само преди месец се отчете в доволно кретенска роля редом с „Палавата класна“ Камерън Диас, то сега Джъстин получава шанса да се завърти около не по-малко щурата и секси Мила Кунис.

Като се вземе предвид, че до края на годината ще си партнира и с Аманда Сайфрид и Оливия Уайлд в „Дилъри на време“, то всеки мъж може само истински да му завиди и да се запита дали Джъстин ги чете въобще сценариите или избора му зависи от това колко секси е екранната му партньорка. Шегата настрана, трябва да признаем, че JT има актьорски заложби, които демонстрира още с миналогодишния „Социалната мрежа“, а по-рано и във филми като „Alpha Dog.”

В „По приятелски“ обаче комедийните елементи разбираемо доминират над драматичните нотки, които все пак се промъкват в една от сюжетните нишки на историята. Героят на Джъстин е примамен от Ел Ей в Ню Йорк от експерта по подбор на работна сила в лицето на чаровната Мила, за да заеме поста художествен директор на списание GQ. Той не познава никой в Ню Йорк и съвсем естествено започва да прекарва все повече време именно с човекът, който го е довел в Голямата ябълка.

Точно преди да се запознаят и двамата са приключили с поредната си напразна романтична връзка, което е причина за решението им да стоят настрана от ново емоционално обвързване. Но сексът е физическа необходимост като това да си пукаш шийните прешлени по думите на Мила и новоизпечените приятели грабват възможността да правят секс с уговорката, че няма да очакват нещо повече от тази чисто физическа връзка.

През цялото време филмът използва възможността да се подиграва на класическите романтични комедии и дори за целта са заснети кадри от измислена романтична комедия с участието на Джейсън Сигъл и Рашида Джоунс. Джъстин и Мила определено са подбрани удачно, защото в момента са две от най-свежите и привлекателни лица в Холивуд, което прави събирането им пред екрана гаранция за финансов успех.

Любопитни са и някои от поддържащите роли. Уди Харелсън се вихри като спортен редактор гей, който постоянно иска да вкара някой хетеросексуален мъж в „правия“ път. Джена Елфман се появява като сестрата на Джъстин, което ще накара зрителите да се замислят кога за последно са я гледали на големия екран – със сигурност ще да е било преди цяла вечност. Ричард Дженкинс както винаги демонстрира голямата си класа и влиза в образа на бащата, който страда от Алцхаймер.

Подобно на предишните два филма, които Уил Глък режисира и тук действието се задвижва от секса, но и тук в крайна сметка всичко опира до приятелството. Защото само когато до себе си имаш истински приятел, който познава добрите и лошите ти страни, можеш да се наречеш истински щастлив.

А какво по-естествено продължение на приятелството от любовта? Дори и да сте сигурни в отговора на този въпрос, пак си струва да се позабавлявате „По приятелски“ с Джъстин Тимбърлейк и Мила Кунис, които ни предлагат едно свежо лятно забавление, което ще остави голяма усмивка на лицето ви и позитивно настроение дълго след края на прожекцията.
Copyright © 2024 Dir.bg.