Жива стомана

08.10.2011 г.
Жива стоманаот Александър Райчев

Жива стомана“ притежава всички отличителни черти, които бележат скъпоструващите холивудски продукции в последните години – рециклира идеи стари като света, похабява потенциала на иначе уникално харизматични актьори и е опакован в лъскава визия и шумен саундтрак, които може би трябва да ви накарат да забравите за всички останали недостатъци на конкретния филмов продукт.

Това, разбира се, е мнението на човек, който вече е на достатъчно години, за да може да бъде изненадан с подобно кинематографично произведение и който си дава сметка, че ако беше на 10-12 години сигурно щеше да зяпа огромния IMAX екран с отворена уста през цялото време, а после дълго да се впуска във въображаеми битки с гигантски роботи.

Иначе казано „Жива стомана“ като цяло е филм за подрастващи хлапета, които навярно са основната таргет аудитория във финансовите планове на производителите на филма.

От десетилетия в САЩ се е оформил своеобразния жанр на т.нар underdog story или обяснено на български: история за видимо по-слаб претендент, аутсайдер в професионален и личен план, който трябва първо да се пребори с житейските препятствия, за да може в крайна сметка да триумфира на спортната арена. Безспорно най-популярното подобно заглавие е излезлият през далечната 1976 година „Роки“, който се превръща в ракета носител за кариерата на Силвестър Сталоун и печели цели 3 "Оскара", включително за Най-добър филм и Най-добър режисьор.

Като цяло боксът е в центъра на подобни филми. Сред по-запомнящите се заглавия са „Късметлията“ с Ръсел Кроу и миналогодишния „Боецът“ с Марк Уолбърг. През настоящата 2011 ни се предлага същата вече до болка позната история, но опакована като семеен филм под режисурата на Шон Леви („Нощ в музея“, „Нощ в музея 2“, „Розовата пантера“).

От DreamWorks очевидно са оценили и колосалните приходи на поредицата „Трансформърс“, защото са решили централните бойци в „Жива стомана“ да са именно роботи, които после изключително удобно ще генерират приходи под формата на играчки за въодушевените от видяното на големия екран хлапетии. За успеха на филма разбира се много се разчита и на присъствието на Хю Джакман, който е сред безспорните любимци на публиката по целия свят. Човекът притежава обезоръжаваща харизма и внушително екранно присъствие, като не бих се усъмнил в способността му да продаде дори фризер на ескимос.

Въпросът е може ли да продаде настоящата премиера достатъчно добре, така че да се случи и вече планираното продължение. Тук той е в ролята на Чарли Кентън, бивш претендент за световната титла по бокс, който е изпаднал възможно най-ниско в житейската стълбица и обикаля селските панаири, за да предлага забавление на тълпите посредством битки, в които участват раздрънканите му роботи. Загубата е негов постоянен спътник, а събирачите на дългове само чакат да му сменят физиономията.

Единствена дъщерята на покойния му треньор, Бейли (прелестната Еванджелин Лили) продължава да го подкрепя, но и нейното търпение е на път да се изпари яко дим след нова издънка. Ненадейно обаче в историята се намесва 11-годишният му син, в чието отглеждане Чарли никога не е участвал.

Всеки редовен кинозрител веднага ще прозре, че хлапето е орисано да промени съдбата на засилилия се по-нанадолнището баща и да го върне на ринга за една последна битка, която ще възвърне доброто му име. Обединява ги един видимо слаб спаринг робот, който във времена на глобална икономическа криза идва да окуражи американската публика, че ще дойде време и малкият човек да се надигне и да извоюва победа във войната с подтискащите го финансови институции, които държат живота му в ръце.

Ако последната метафора ви дойде прекалено, просто приемете, че ви чакат два часа шумно огъване на метал, а накрая ще има морален победител, подобно на ситуацията в родната А футболна група, в която всяка година останалият на второ място винаги се провъзгласява за морален шампион.

Преди да сте ме взели за тотално коравосърдечен ще побързам да призная, че подобни филми като цяло винаги успяват да ме трогнат по един или друг начин и накрая оставам с приятното чувство от един емоционален и въздействащ кинематографичен продукт.

Тук за съжаление трябваше да преседя час и половина преди да стигнем чак до финалната битка, която с изпитаната си формула успя все пак да посъбуди позаспалите ми емоции. Показателно е, че ми беше безразлично дали на екрана ще е Хю Джакман (мой отколешен любимец като Върколак в поредицата „Х-мен“) или някой друг актьор. Очевидно актьорът е приел ролята заради собствените си деца, но това пак не го оправдава в моите очи.

Обикновено невръстните актьори имат какво да предложат и Хейли Джоел Осмънт само като един пример беше уникален в „Изкуствен интелект“ на Стивън Спилбърг. Към настоящия момент или децата таланти са изчезнали, или на мен не ми е ясно как продуцентите са избрали момчето с женско име Дакота Гойо, което не прави друго освен да крещи с мутиращия си глас. За Еванджелин Лили вече споменах, че е прелестна и поне ще е някаква утеха за бащите, които се осмелят да заведат домочадието си на прожекция на „Жива стомана“.

Тотално разочарование е музиката към филма, подписана от гения Дани Елфман, чието дългогодишно сътрудничество с Тим Бъртън е емблематично в сферата на творческите колаборации в рамките на Холивуд. В саундтракът пък присъстват вече използвани в други фантастични продукции стари златни хитове като „One man army” на The Prodigy и „Busy child” на Apollo 440.

Иначе откъм техническата страна на продукцията операторската работа на Мауро Фиоре (носител на "Оскар" за „Аватар“) заслужава адмирации, докато специалните ефекти не виждам с какво са по-различни от поредната серия във вече споменатата поредица за трансформиращи се колички.

Но пък, хей, ако ви е харесал „Трансформърс 3“ по-рано тази година, то значи имате основателна причина да пробвате и „Жива стомана“ на Хю Джакман и Шон Леви, която безпроблемно ще преглътнете с пуканки и кола, стига това да е вашата идея за седмичната порция киноразвлечение.

Ако ли пък не, разгледайте останалите заглавия в афиша на близкия мултиплекс или се осмелете да посетите по-алтернативен филмов продукт, предлагащ се в рамките на започващия тази седмица фестивал на френското кино. Важното е да не спирате да ходите на кино, защото никога не може на 100% някой да ви гарантира кой точно филм ще ви хареса и кой не и винаги е възможно да останете приятно изненадани вместо напълно разочаровани.
Copyright © 2023 Dir.bg.