"Жива стомана" - на първо място в бокс офиса на САЩ

11.10.2011 г.
Две от най-големите холивудски звезди - Хю Джакман и Джордж Клуни - се изправиха един срещу друг на ринга на северноамериканския бокс офис в сблъсък за първото място, което през последните две седмици бе във владение на "Цар Лъв".

Съвсем очаквано, мега продукцията "Жива стомана", осъществена с бюджет от над $100 млн., се наложи над политическия трилър "Маската на властта", с който бе открито тазгодишното издание на филмовия фестивал във Венеция, и дебютира на върха на класацията с $27.3 млн. приходи от продадени билети в САЩ и Канада.

Благодарение на интереса към лентата в останалите 19 територии по земното кълбо, където вече се прожектира, DreamWorks възвърнаха само за три дни близо половината от вложените инвестиции за заснемането й. През следващите няколко седмици "Жива стомана", чийто sci-fi сюжет проследява усилията на героя на Хю Джакман (бивш боксьор с разбита кариера и семейство) да превърне в шампион гигантски стоманен робот, ще бъде разпространен в още над 50 държави.

Любопитен факт около спец ефектите, използвани във филма, е че роботите не са компютърно генерирани, а реални дистанционно контролирани машини. Звездата от хитовия сериал "Изгубени", Еванджелин Лили, партнира на родения в Австралия актьор, чието име се свързва най-вече с поредицата "X-men" и образа на върколака Логан.

По данни на CinemaScore (социологическата агенция, провеждаща екситпол анкетите в американските кинотеатри), "Жива стомана" има средноаритметична оценка "А" от всички, попълнили анкетните карти, и "А+" (видяното се оценява с букви от "А+" до "F") – от посетителите под 25 г.

Един от едва петте филма, оценени с най-ниската оценка – "F", в цялата близо 30-годишна история на CinemaScore, е "Соларис" с Джордж Клуни, който е режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли в единствената друга нова продукция с масово разпространение – "Маската на властта".
Със зрителски рейтинг "B" и $10.4 млн. приходи от продадени билети, кино адаптацията на едноименната бродуейска пиеса, реализирана с бюджет от около $12.5 млн., надмина очакванията на Cross Creek Pictures и Columbia Pictures – нейни продуценти и дистрибутори, съответно. Централният персонаж във филма е героят на Райън Гослинг – амбициозен говорител на кандидата за президент на Демократическата партия (Клуни), замесен в сериозен скандал, а сред останалите водещи имена в актьорския състав са носителите на "Оскар" Филип Сиймор Хофман, Пол Джиамати и Мариса Томей.

Непосредствено след бившия номер 1 от бокс офис класацията на Северна Америка - "Уинтър: Историята на един делфин", който също е оценен от публиката с "A+" и в момента се намира на трето място, е поставен още един филм, чиято главна роля се изпълнява от холивудска звезда от първа величина – "Кешбол" с Брад Пит. Три седмици след премиерата й, лентата излезе "на нула", инкасирайки общи $49.3 млн., $7.5 млн. от които са постъпили в касата на Sony Pictures през изминалия уикенд. По данни на MetaCritic, средноаритметичната оценка от специализираната критика за "Кешбол" е 87/100, като Variety, The New York Times и Wall Street Journal са оценили филма със 100/100. При същия брой рецензии, комедийната драма "50/50" с Джоузеф Гордън Левит има рейтинг 72/100, но и тази седмица фигурира в топ 5 на американския бокс офис – на последното пето място.

"Courageous", "Цар Лъв", "Къща на сенките", "Точната бройка" и "Отвлечен" заемат позициите от втората половина на Tоп 10 с приходи в диапазона на $2.9 млн. - $4.6 млн.

Заглавията, които предстои да бъдат разпространени масово по екраните в Северна Америка на 14 октомври, са фантастичният хорър "Нещото" ("The Thing") с Джоуел Еджъртън, музикалната комедия "Танцуването забранено!" с Денис Куейд, най-новият филм на Педро Алмодовар - "Кожата, в която живея", и комедията "Силна година" с Оуен Уилсън, Джак Блек и Стив Мартин, а сред тези с ограничена дистрибуция са "Мръсна игра" с Никол Кидман и Никълъс Кейдж и "Father of Invention" с Кевин Спейси и Хедър Греъм.
Copyright © 2024 Dir.bg.