Бен Афлек - адаптира и режисира романа "Сблъсък" на Стивън Кинг за голям екран

24.10.2011 г.
Бен Афлек - адаптира и режисира романа Носителят на "Оскар" Бен Афлек ще адаптира и режисира пълнометражната кино екранизация на романа "Сблъсък" от Стивън Кинг, която се разработва от Warner Bros. от над 10 години, съобщават специализираните американски кино медии.

Последната информация, разпространена във връзка с проекта, бе че Дейвид Йейтс и Стийв Клоувс – тандемът, осъществил в сътрудничество последните четири филма за Хари Потър (Клоувс е сценарист на всички филми от поредицата, с изключение на "Хари Потър и Ордена на Феникса"), ще се реформира за екранизацията на "Сблъсък", чийто печатен обем от над 1000 страници предразполага към разделянето й в няколко части, подобно на "Властелинът на пръстените".

Каква е причината за оттеглянето на Йейтс и Клоувс от проекта, не се посочва, но според Internet Movie Data Base британският режисьор се е ангажирал със заснемането на военната драма "St. Nazaire", чийто рилийз е планиран за 2012 г., докато Клоувс е един от сценаристите, работещи по адаптацията на манга комикса на "Katsuhiro Ohtomo Akira".

Самият Афлек, дебютира като кино режисьор през 2007 г. с "Жертва на спасение", след него създаде "Градът", в който изпълни и една от главните роли, и в момента снима третия си пълнометражен филм – "Argo", в който ще го видим отво в главна роля.

Премиерата на лентата, чийто съсценарист и съпродуцент е Джордж Клуни, е насрочена за 24 септември 2012 г., а пак догодина се очаква появата на следващия филм на Терънс Малик, в който Афлек изпълнява една от второстепенните роли.

Самият Стивън Кинг изразява предположението, че "Сблъсък" рано или късно ще бъде филмиран, още в предговора към второто, несъкратено издание на романа от 1990 г.:

"Дали филмът ще е добър? Не знам. Добри или лоши, филмите почти винаги осакатяват по някакъв странен начин фантастичните творби (разбира се, има и изключения; като пример веднага се сещам за "Вълшебникът от Оз"). Даже и най-добрите филми сковават фантазията — всеки, който е гледал „Полет над кукувиче гнездо“, а после е разлистил романа на Кен Киси, ще открие колко е трудно, а може би и невъзможно да освободи героя Рандъл Патрик Макмърфи от лицето на Джак Никълсън."

Пак там той посочва Робърт Дювал като свой фаворит за ролята на Рандал Флаг – централният антагонист от романа, въплъщението на Сатаната, а Маршал Греншоу – като най-подходящ за ролята на рок звездата Лари Ъндърууд, но споменава и Брус Спрингстийн като интересен избор, а цитира Клинт Истууд, Брус Дърн и Кристофър Уокън като актьорите, които най-често биват предлагани от феновете на произведението.

Уви, 22 години след написването на тези редовe, всички те са твърде възрастни, за да влязат в образите от "Сблъсък", което оставя отворен въпрос с избора на актьорски състав.

източник: avtora.com
Copyright © 2024 Dir.bg.