"Войната на Боговете" оглави американската бокс офис класация

15.11.2011 г.
Най-високобюджетната продукция, създавана някога от Relativity Media - епичната 3D лента "Войната на Боговете" с участието на бъдещия Супермен, Хенри Кавил, в ролята на древногръцкия герой Тезей, и Мики Рурк - в ролята на безпощадния крал Хиперион, дебютира под No.1 в северноамериканския бокс офис с $32 млн. приходи от продадени билети и общо $68 млн. от прожекциите й в цял свят.

75% от зрителите, посетили филма, заснет от индийския режисьор Тарсем Сингх с бюджет от $75 млн., в театрите в САЩ и Канада, са били на възраст под 35 години, а 60% са били мъже. Това нарежда "Войната на Боговете" на едно от челните места по рейтинг сред тази целева аудитория за 2011 г.

В същото време средноаритметичната оценка на лентата, дадена от публиката при екзитпол анкетата на CinemaScore, е "B" (при максимална А+), а рейтингът й според рецензиите, публикувани в Rotten Tomatoes, е едва 38%.

Оказва се, че през втората седмица на ноември, негативната критика не e "препъни-камък" за новите холивудски продукции, което се доказва и от представянето на комедията "Джак и Джил" с Адам Сандлър и г-жа Том Круз - Кейти Холмс, поставена на второ място в бокс офиса при едва 3% критични рецензии в позитивен тон.

Освен на популярността на Сандлър – един от най-комерсиалните комедийни актьори в последните години, успехът на "Джак и Джил", чийто бюджет е с $5 млн. по-голям от този на "Войната на Боговете", се дължи на тематиката на лентата, обвързана с наближаващия Ден на благодарността (честван в САЩ в четвъртия четвъртък на ноември).

Приходите на филма от прожекциите му през уикенда в С. Америка възлизат на $26.0 млн., а от тези в Мексико и Колумбия в касата на Columbia Pictures са постъпили още $2.7 млн.

$500 000 не са достигнали на лидерът в американския бокс офис от последните две седмици – 3D анимацията "Котаракът в чизми", за да размени позициите си с "Джак и Джил". Сумата от $25.5 млн. от продадени билети е с едва 23% по-ниска от тази, инкасирана миналия уикенд, а общият размер на приходите й достигна границата от $160 млн. само за 3 седмици.

Отказът на Еди Мърфи от възложената му роля на водещ на церемонията по връчването на наградите "Оскар" за 2011 г. не е повлиял негативно на интереса на публиката към най-новия филм с негово участие - "Кинти в небето", в който си партнира с Бен Стилър. Комедията завършва втория си уикенд на голям екран с $13.2 млн. приходи от американския и $7.6 млн. от интернационалния бокс офис, заемайки четвърто място в първия.

Изминалият уикенд бе дебютен и за една от най-горещо очакваните от киноманите ленти на 2011 г. - "Хувър" на Клинт Истууд. Филмът, в който Леонардо Ди Каприо се превъплъщава в противоречивия образ на основателя на ФБР Дж. Едгар Хувър, е инкасирал $11.5 млн. приходи от продадени билети – точно по средата между долната и горната граница на прогнозите на Warner Bros., като при това стартира с разпространение в 1900 кинотеатъра (срещу над 3000 за останалите заглавия от топ 5).

Логично, аудиторията на "Хувър", няма много общо с тази, избрала да види "Войната на Боговете" – 94% от зрителите му са били над 25-годишна възраст. "Коледа с Харолд и Кумар", "Дилъри на време", "Паранормална активност 3", "Танцуването забранено" и "Жива стомана" съставляват втората половина на челната десетка, от която са изпаднали "The Rum Diary" (след двуседмичен престой), "Мартенски дни" (5 седмици) и "Кешбол" (7 седмици). Джордж Клуни има шанс отново да се завърне в топ 10 идния понеделник, след премиерата на комедийната драма "The Descendants", в която изпълнява главната роля.

Прогнозите за това кой ще е новият лидер в американския бокс офис на 21 ноември са излишни, тъй като този четвъртък по екраните тръгва предпоследният филм от хитовата вампирска сага "Здрач: Зазоряване - част 1", чиито хардкор фенове започнаха да издигат палаткови лагери още в средата на миналата седмица.

Освен с вампири и върколаци, Тезей ще трябва да се пребори и с танцуващите пингвини от "Весели крачета 2", за да запази предното си класиране. Още три нови ленти - "Another Happy Day", "Лъжата" и "Тиранозавър" ще получат разпространение през тази седмица, но само в Ню Йорк и Лос Анджелис.

източник: avtora.com
Copyright © 2024 Dir.bg.