"Звезда" - руски приключенски съспенс

От каталога на фестивала в Карлови Вари
Разказът, залегнал в основата на филма, е написан през 1947 г. и касае работата на червеноармейското разузнаване край полската граница през 1944 г.

Неговият автор, Емануил Казакевич (1913-1962) - син на учител-евреин и журналистка, е бил забележителна фигура в съветската литература. Работил е какво ли не, участвал е като доброволец във войната, където се издига от редови разузнавач до командир на цяла дивизия. Раняван е три пъти, но е успял да стигне с Червената армия чак до Берлин. След демобилизацията се отдава на литературни занимания – не само като автор, но и като преводач. Войната си остава най-голямото му вдъхновение.

Прозаичните творби на Казакевич, най-известна сред които е разказът “Звезда”, са били посрещнати от съветския режим със смущение. Те не споделят всеобщия героичен тон на официално толерираните романи и описват войната като безсмислено чудовищна и като жестока борба за оцеляване за цивилните. Няма и помен от героизъм в трагичния сюжет на “Звезда”.

Благодарение на опитните си съсценаристи и прецизно подбраните актьори, 36-годишният режисьор Николай Лебедев остава верен на авторския стил, изразяващ личните фронтови преживявания на писателя.
Copyright © 2024 Dir.bg.