Почина големия български актьор Наум Шопов

19.04.2012 г.
Почина големия български актьор Наум ШоповНа 81-годишна възраст почина големият български актьор Наум Шопов. Трагичната новина бе съобщена от Съюза на артистите в България.

Наум Христов Шопов е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора. Майка му, актрисата Мара Шопова играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият Наум е едва на няколко месеца. И често се обръща с гръб към публиката, за да кърми бъдещата звезда. По-късно, естествено в същия театър идват и първите му роли като стажант-актьор. Баща му, Христо Шопов пък дълги години бил директор на читалищния театър в града.
Наум няма завършено средно образование. Пристига в София на 18, за да учи в Консерваторията, но бързо разбира, че от него музикант няма да стане.

"Не го приемат във ВИТИЗ по някакви глупави, политически причини", спомня си Шопов. Първите няколко години след Стара Загора - отначало в Бургас и Пловдивския театър, а след това във София, актьорът не получава сериозни актьорски задачи и играе предимно в миманса. За старт на кариерата му може да се приеме постановката на Чудак по Назъм Хикмет във Военния Театър под режисурата на Леон Даниел през 1958 г., където остава повече от три десетилетия, преди през 1989 г. да премине в трупата на Народния театър.

В киното дебютира като агента Жорж в Бедната улица на Христо Писков. Все играе отрицателни персонажи. После го открива Въло Радев, който прави забележителни филми - “Крадецът на праскови” и “Цар и генерал”. Незабравими са превъплъщенията му във филмите “Случаят Пенлеве”, в комедии като “Вилна зона” и “Топло”, в криминалета като “Инспекторът и нощта”, саги като “По дирята на безследно изчезналите” и най-вече, като Борис ІІІ в “Цар и генерал”. Участва във филма “Иконостасът”, по романа на Димитър Талев “Железният светилник”, където режисьори са Тодор Динов и Христо Христов.

В театъра Наум Шопов е работил с най-изтъкнатите български режисьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Иван Добчев. Играл е Хамлет, Робеспиер, дон Базилио, Сократ, крал Лир, Крап. Силна е ролята му в пиесата на Стефан Цанев “Тайната вечеря на дякона Левски”, режисирана от Асен Шопов.

Наум Шопов не крие, че има роли, които не харесва. “Много са образите, през които съм минал. Не всички харесвам. Само някои са останали в съзнанието ми. Човек неминуемо един ден иска сметка от себе си. И в такива моменти разбирам, че ролите са завършекът на някакъв етап от развитието на кариерата. Обичам трудните роли. Лесните не са ми сладки. Не изстрадам ли, не премина ли през нещо, някак не остава”.

Сцената изиграла още една роля в неговия живот. Там Наум Шопов среща своята съпруга Невена Симеонова. Наследниците им - актьорите Христо и Лиза Шопови, се насочват към същата професия. “Не ми се искаше да стават актьори, защото знаех, че поемат много тежък кръст. Но те си избраха този кръст. Оставихме ги сами да си решат съдбата. Но те и не можеха да станат нещо друго, защото израснаха по снимачните площадки и около сцената”, обяснява Наум Шопов.
Copyright © 2024 Dir.bg.