Отмъстителите 3D” е 100% филмово забавление

12.05.2012 г.
„Отмъстителите 3D” е 100% филмово забавлениеот Александър Райчев

Филмът има всички печеливши компоненти – екшън, комедия, впечатляващи визуални ефекти, любими на милиони зрители звезди в образите на култови герои, които са идолизирани от няколко поколения, и т.н.

Продукцията струва колосалните 220 милиона долара, но тук всеки долар е напълно оправдан за разлика от скорошни провали като „Джон Картър: Между два свята“ и „Бойни кораби“. Основната причина „Отмъстителите“ да сработи се нарича Джос Уедън. За зрителите в България името на Уедън едва ли говори нещо особено, но в САЩ той е боготворен от феновете във фентъзи/хорър жанра. Именно Уедън е създател на излъчвания дълги години и по родните телевизии сериал „Бъфи: Убийцата на вампири“, а също така е сценарист на „Пришълецът: Завръщането“.

Съвсем наскоро бял свят видя и един от най-дълго отлежавалите му проекти „Хижа в гората“, радушно приет от критиците като така необходимия свеж полъх, който да преобърне наопаки хорър жанра и да му вдъхне нов живот.

Уедън може и да не е толкова известно име колкото Спилбърг, Лукас или Камерън, но изборът му да оглави проект от ранга на „Отмъстителите“ се оказва повече от успешен.

Още по-положителното в случая е, че от Marvel са му гласували пълно доверие и той е едноличен сценарист на филма, което му дава пълен контрол над случващото се на снимачната площадка. Често дадена холивудска продукция има половина дузина сценариста, които се изреждат един след друг да правят промени, като нито веднъж това не е сработвало особено положително.

Някои хора вече побързаха да провъзгласят „Отмъстителите“ за най-добрия филм със супергерои, особено като се вземе предвид факта, че мнозина бяха скептични как може да имаш на екрана толкова много любими герои и да ги интегрираш в смислена история. Такива определения може би са малко пресилени, защото зависят силно от субективната преценка на всеки зрител.

Аз лично предпочитам окъпаните в по-мрачни краски филми за Х-мен на Брайън Сингър, който още преди 10 години показа, че можеш да направиш истински стойностна комиксова адаптация с множество култови герои събрани накуп. Да не говорим за сериозните качества на филмите за Батман, които Кристофър Нолан режисира в последните години.

В „Отмъстителите“ всичко е една идея по-лековато и съответно по-лесно за асимилиране от публиката, но това в никакъв случай не е лошо. При толкова качествен комерсиален продукт редица малки пукнатинки могат лесно да бъдат прежалени. А и те всъщност не са толкова значими.

На мен лично вече ми омръзна Земята, и в частност Ню Йорк, да бъдат подлагани на мащабна извънземна инвазия, която е причина за скъпи сцени на поголовна разруха. И тук пълчищата гадове не са нещо невиждано, но пък подобно на последния един час в „Трансформърс 3“ екшънът е нон-стоп и на изключително високо ниво. А едва ли някой вече трябва дълго да бъде убеждаван, че в IMAX всичко подобно изглежда направо чудно и не си струва гледането в друг формат.

Отделно 3D визията е повече от стойностно допълнение за такъв филм, но това отдавна не е нужно специално да се уточнява за проекти от такъв калибър. Друг частичен проблем е повторната употреба на централния злодей.

Том Хидълстоун е безкрайно очарователен и харизматичен герой, който открадна шоуто от централния персонаж в миналогодишния „Тор: Богът на гръмотевиците” и създаде един запомнящ се образ на злодея Локи.

В „Отмъстителите” Локи продължава да се явява централния отрицателен персонаж, но още в началото разбираме, че някой друг вече му дърпа конците, което отнема част от магията на образа. Да се надяваме, че още в „Тор 2” от Marvel ще предложат някакво развитие на образа, пък било то и Локи да мине на страната на доброто, а друг злодей да заеме мястото му.

В „Отмъстителите” честта да спечели светлината на прожекторите в съревнование с колегите си герои се пада на Брус Банър/Хълк, който този път е изигран от Марк Ръфало. Това поне е единодушното мнение на световните медии. Аз лично нямам проблем нито с образа пресъздаден от Ерик Бана във филма на Анг Лий, нито с този на Едуард Нортън от провалилото се продължение.

Твърде вероятно е герой като Хълк да работи по-добре в компанията на други супергерои, така че истински тест за постигнатото от Ръфало ще е един самостоятелен филм за зеленото чудовище, на което никаква извънземна или божествена гад не може да се опре.

Филмът е доста дългичък (2 часа и 20 минути), но създателите му по-скоро заслужават похвала, че са оставили достатъчно време за развитие образите на отделните герои във взаимодействието помежду им.

Защото поотделно всеки вече ни бе представен поне с един филм, но тук идеята е да разберем как се стига дотам да работят в екип. А за Blu-ray изданието имаме обещанието на режисьора за още качествени сцени, които са отпаднали, за да не стане киноверсията прекалено дълга.

В заключение още веднъж ще подчертая, че „Отмъстителите” е 100% филмово забавление, което ще се хареса на възможно най-широка аудитория и вече дава заявки за феноменални резултати в класациите по приходи. Лятото тепърва започва, но вече имаме силна заявка за безапелационен хит на сезона. Да се надяваме обаче, че след неубедителното начало на филмовата година, това ще е само началото на дълга поредица от хитове, които да ни донесат максимално филмово удоволствие.
Copyright © 2024 Dir.bg.