Храбро сърце” е жива приказка, изпълнена с човечност и пленителни изпълнения

05.08.2012 г.
„Храбро сърце” е жива приказка, изпълнена с човечност и пленителни изпълненияДокато екшън-приключенската сага, развиваща се в Шотландските планини през 10-ти век може да няма дълбокия емоционален резонанс на анимации като „В небето”, „УОЛ.И” или „Играта на играчките 3”, „Храбро сърце” е жива, психологически умела приказка, изпълнена с човечност, духовитост и пленителни изпълнения.

Пиксар вече са вдигнали летвата толкова високо, че очакванията за всеки един техен филм от страна на публиката са да я накара да се смеят, да плаче и да благоговее пред артистичния гений.

Храбро сърце” ще извлече подсмихвания и може да предизвика сълзи, но по-важното е, че представя на публиката нова порода принцеса на Дисни – такава, преливаща от самоувереност, твърди мнения, атлетични умения, решителност, лоялност и глава, пълна с непокорни къдрици.

Принцеса Мерида (озвучена от Кели Макдоналд/Стефания Георгиева) е гальовна, но в никакъв случай не е някоя превзета Спяща Красавица.

Неуморима и пламенна, тя е модел за подражание на момичетата през 21 век. Като малко момиче, Мерида е добре обучена в употребата на лъка и стрелата от сърдечния си баща – Крал Фъргъс (Били Конъли/Петър Върбанов). До момента, когато е тийнейджърка обаче, нейната майка – Кралица Елинор (Ема Томпсън/Ася Рачева) настоява дъщеря й да прекарва по-малко време на вън и да се занимава с по-кралски дейности.

Но волевата Мерида отказва да се подчини. „Принцесите не се кикотят” – я хока майка й. Мерида предпочита да се смее когато си поиска и да изкове собствения си път.

Нещата стават по-сложни, когато Мерида трябва да приеме брачна оферта от кандидатите принцове от съседните кланове. Тя не е готова да се омъжи и не се подчинява на кралския диктат, като се мята на любимия си кон и избягва. В гората, тя среща магьосница (Джули Уолтърс/Жени Пашова), която изпълнява несръчно изреченото й желание. Всъщност, става въпрос по-скоро за проклятие, което Мерида трябва да преобърне чрез храбростта и любовта си.

Храбро сърце” едновременно прославя силата на традицията, насърчава децата да се отправят на собствените си пътешествия в света и призовава родителите да гледат на своите деца като индивидуалности. Това е едно силно послание, разказано с психологическа дълбочина, състрадание и ентусиазъм.

Като за първи филм на Пиксар с женска главна героиня, „Храбро сърце” отъпква нови пътеки, въпреки че се съобразява с някои от класическите европейски приказки.

Визията на анимацията е изпълнена с жизненост, въпреки че само някои от сцените заслужават 3D технологията. А някои от буйните гротескови фигури на лордовете и момците, които се съревновават за ръката на Мерида изглеждат по-скоро като шумни опити за призоваване към момчетата в публиката, отколкото като важни за сюжета.

Докато сагата е една героична приказка, тя също така реалистично улавя сложните нюанси на семейните взаимоотношения, особено тези между майка и дъщеря тийнейджърка. И за това, филмът наистина е смел.

Клаудия Пюг, USA Today
Превод: Стефан Димов
Copyright © 2020 Dir.bg.