"Специален доклад" - резервоар с прозрения

Спилбърг иска като визия “Специален доклад” да отразява есенцията на това, което е около нас, в ежедневието – и по-точно Вашингтон, федерален окръг Колумбия, където се развива историята – с елементи от бъдещето на преден план. За да пресъздаде това бъдеще, режисьорът се обръща за помощ към специалисти. "Реших, че ще е добра идея да събера заедно някои от най-добрите специалисти в областта на технологиите, урбанизацията, криминалистиката, медицината, социалното обслужване, транспорта, компютърните технологии и други сфери и да дискутираме как би изглеждал света след половин век", отбелязва Спилбърг.

Между поканените има архитекти, учени, писатели (като авторът на “Generation X”, Дъглас Копланд). “Резервоарът с прозрения” се събира в хотел в Санта Моника, Калифорния, за да обсъди социалните и технологични детайли на близкото бъдеще по време на тридневна конференция. Присъства и част от екипа на филма, начело със сценариста Скот Франк и главния художник Алекс Макдауъл. "Седяхме в една стая и си говорехме за това какви промени биха настъпили в обществото за пет-, десет-, двайсет-, трийсет-годишен период", спомня си Макдауъл, "какви са тенденциите и докъде биха се развили. Знаехме, че отговорите на тези въпроси са важни, за да бъдем правдиви във филма"

Разговорите обхващали най-разнообразни теми – от напредъка в медицината до новите начини за миене на зъби, от транспорта и градоустройството до архитектурата и изкуствата. "Стивън искаше фон, който ни е познат и можем да разчитаме на него, плюс интригуващи новости ", отбелязва продуцентката Бони Къртис.

Постепенната загуба на личен живот била почти всеобщо предположение. "Причината не е, че някой иска да ви шпионира", обяснява Франк, "а за да могат да ви продават повече. В не много далечното бъдеще е твърде вероятно да сканират очите ви, за да проследят какво ви интересува. Те трябва да знаят какво искате да купите, за да продължат да ви го продават".
"Доста от предсказанията на Джордж Оруел се сбъдват, ако не в 20-ия, то в 21-ия век", обяснява режисьорът. "Големият Брат вече ни наблюдава и малкото право на лична тайна, което имаме днес, ще изчезне напълно след 20 или 30 години, защото технологичното развитие ще позволява да се наблюдават през стените или покривите и най-интимните моменти на личния и семейния ни живот"
Представата на Спилбърг за света в “Специален доклад”  не включвала природни катастрофи и войни, така характерни за доста други футуристични филми. Според Макдауъл, "Благоприятното развитие на технологиите служи все по-добре на човечеството". Например личните компютри и телефони стават все по-малки и вече направо ще могат да се вграждат в човешкото тяло.

Авторът на “Generation X” Дъглас Копланд мечтае за поредица продукти през 2054 г., такива като “sick-stick – оръжие, което причинява неконтролируемо повръщане, храна под формата на спрей и генетично програмирани котки с размерите на кучета. Някои технологии биха могли да се окажат много ценни при силовото прилагане на закона – за откриване и проследяване на заподозрени и за тяхното залавяне.

"Филип K. Дик винаги се е интересувал в какви посоки може да се движи развитието на науката и техниката", коментира ученият Джон Ъндъркофлър, който е работил 17 години в световно признатата Медийна лаборатория към Масачусетския технологичен институт. "Но Филип Дик е отишъл и там, където повечето хора спират, защото той е сред малцината, които разбират, че добрата научно-фантастична литература е всъщност социално-научна. Технологията е отражение на това, което се случва в обществото. Дик се интересуваше и от антропологичния ефект. Не знам дали е открил верните отговори, но винаги задаваше верните въпроси. Именно това го прави толкова велик."
Copyright © 2024 Dir.bg.