Смърфовете” с награда “БАФТА”

11.12.2012 г.
“Смърфовете” с награда “БАФТА”Първият високобюджетен игрален филм за популярните в цял свят сини човечета Смърфовете се превърна в един от най-големите хитове на 2011-та година както в САЩ, така и в България. Продукцията на студиото Сони Пикчърс натрупа над половин милиард долара от световното си киноразпространение и в момента вече се работи по продължението на лентата, чиято българска премиера ще се състои през лятото на 2013-та година.

Както често се случва с подобен род филми критиците не бяха особено ласкателни по отношение на “Смърфовете”, но за сметка на това публиката бе далеч по благосклонна и оценките на обикновените зрители бяха в повечето случаи положителни.

Поредното доказателство за успеха на лентата сред нейната аудиторията (която е съставена предимно от деца и тийнеджъри) е наградата на публиката на тазгодишната церемония по раздаване на престижните филмови награди на британската академия за филмово и телевизионно изкуство “БАФТА”.

Смърфовете” беше обявен за “пълнометражен игрален филм на публиката”, а самата награда е част от тъй наречените “детски БАФТА призове”, които са неразделна част от официалните “БАФТА” награди от 1969-та година насам.

Зрителите, които гласуват за детската награда на британската филмова академия са на възраст от 7 до 14 години, а освен “Смърфовете” бяха наградени и ленти като “Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2” и “Невероятният свят на Гъмбал”. Единственият начин по който младите зрители могат да гласуват за любимите си филми е като посетят сайта на детските “БАФТА” награди - www.baftakidsvote.org.

Наградата на публиката (в комбинация с бокс офиса) е най-ясния показател за популярността на “Смърфовете” сред обикновените зрители и тяхното отношение към филма. Именно заради тази популярност очакванията към продължението на лентата са големи и от студиото Сони Пикчърс побързаха да уверят, че втората част ще “вдигне летвата по отношение на компютърно-генерираните персонажи” и за разлика от оригинала ще бъде заснета изцяло с триизмерни камери, а не конвертирана по време на пост-продукцията.

Режисьор на “Смърфовете 2” ще бъде създателя на първата част, Раджа Госнел.

Госнел: “Много се гордея от успеха на “Смърфовете”. Знаех много добре, че критиците ще изсипят всякакви негативи по мой адрес и по адрес на филма, но ако се интересувах от това какво казват тези хора щях да съм приключил с киното още преди 20 години. Филмите представляват един разговор между твореца и публиката – ако публиката хареса това което казваш в началото те ще продължават да те подкрепят и ще имаш възможността да продължиш този разговор като правиш още филми.

Критиците в наши дни се опитват да се месят в този разговор, да застават в средата като неканени гости и да критикуват тези зрители които осъзнават, че киното е създадено основно за забавление, а не за изследване на всяко човешко чувство. Зрителите подкрепиха “Смърфовете” и единствено благодарение на тях ние работим в момента по втората част. Смятам, че “Смърфовете 2” ще бъде още по-забавен и интересен за публиката.”

Продължението на триизмерния хит ще тръгне по кината от 31-ви юли, 2013-та година, а актьора Нийл Патрик Харис отново ще изпълни главната мъжка роля.
Copyright © 2024 Dir.bg.