Полша не арестува Роман Полански

31.10.2014
Полша не арестува Роман ПоланскиРоман Полански избегна искането за арест с цел последваща екстрадиция, отправено от властите на САЩ към Полша. Полското правителство бе помолено да залови режисьора, като се възползва от посещението му във Варшава за откриване на експозиция в Музея за история на полските евреи.

Днес Полански е бил на разпит в прокуратурата в Краков.“Той заяви, че ще спази всички искания на прокурорите по този случай и ни предостави своя адрес", съобщи за агенция Франс Прес говорителят на Министерството на правосъдието Матеуш Мартинюк. "По тази причина прокуратурата реши да не го арестува във връзка с възможно искане за екстрадиране в САЩ".

Мартинюк каза, че екстрадирането остава възможно, но тъй като все още не е получено официално искане за това, което да бъде преведено и на полски език, Полански остава свободен гражданин и е свободен да пътува.

Преди 37 години - през 1977 г. - Полански се призна за виновен (след споразумение с обвинението) в незаконни сексуални действия на територията на САЩ с 13-годишната тогава Саманта Гаймър, но през 1978 г. напусна страната, преди да бъде осъден.
81-годишният днес Роман Полански има полско и френско гражданство.

През 2009 г. Роман Полански бе задържан при пристигането му в Цюрих, а швейцарските власти действаха въз основа на международна заповед за арест. През декември същата година режисьорът бе освободен от затвора под гаранция в размер на 4,5 милиона швейцарски франка, но му бе забранено да напуска градчето Гщад в южната част на страната. На следващата година Швейцария отказа да го екстрадира в САЩ и властите премахнаха всички ограничения над свободата на придвижване на кинорежисьора.

Сред филмите, познати на българските зрители, са "Китайски квартал" (1974), "Безумецът" (1988), "Горчива луна" (1992), "Деветата порта" (1999), "Пианистът" (2002), "Оливър Туист" (2005) и "Писател в сянка" (2010).

На снимката: Роман Полански на кинофестивала в Кан през май 2014 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.