Пътят ..."/> Кино

„Българска рапсодия“ преименуван, кандидатства за Оскар

13.11.2014 г.
„Българска рапсодия“ преименуван, кандидатства за ОскарБългарското предложение за Оскар излиза на голям екран на 5 декември под новото си име "Пътят към Коста дел Маресме", с английски еквивалент "Path to Costa Del Maresme". Нов е и афишът на филма.

За участие в американските академични награди в категорията "Чуждоезичен филм" остава досегашното наименование на филма - "Български рапсодия". Кандидатурата бе обявена на 5 септември от Националния съвет за кино.

Романтичната история е създадена по действителен случай, а част от наследниците на героите са живи и до днес. Филмът е заснет изцяло в България, монтажът и постпродукцията са осъществени в Израел.

Лентата е в контекста на едно от най-трудните времена в човешката история - време, в което властва контрастът между омразата и любовта. Мони (Кристиян Макаров) е млад българин от еврейски произход. Втората световна война е в разгара си, а Третият Райх задължава всичките си съюзници да предадат евреите по своите земи.

Въпреки тези събития, тийнейджърът Мони се интересува повече от уроците и първите целувки. Приятелят му Жожо (Стефан Попов) е неизменно с него и му помага в "свалките". Когато семейството на Мони отива в Кавала, за да търси съпруг за сестра му, той се запознава с Шели (Анжела Недялкова) - тя е приказно 17-годишно момиче, което бързо превзема срамежливото сърце на Мони. Скоро обаче красивата Рашел вижда Жожо и тригълникът между тримата тийнейджъри се заплита.

Част от героите във филма говрят на ladino (юдейски испански), за да пресъздадат по-осезаемо автентичната обстановка, в която се развива действието.

Продуценти са Несим Леви (България), Моше и Леон Едри (Израел), Шао Шерцер (Израел), оператор е Ади Райс (Израел), сценаристи - Юри Дачев, Иван Ничев, Татяна Гранитова-Ничева и Жан Пиер Магро, монтажът е дело на Татяна Богданова и Итцик Цхаек, музиката е на композитора Стефан Димитров, художник - Роси Бакева.

Режисьор на първата копродукция между България и Израел е Иван Ничев, а актьорският състав включва едни от най-обичаните имена в българското кино - Татяна Лолова, Васил Михайлов, Георги Мамалев, Любомир Ковачев, Ернестина Шинова и Стоян Алексиев. Зрителите ще видят и първата драматична роля на Димитър Рачков.

Към звездния състав на филма се присединява и Мони Мошонов - актьорът, чиито родители са емигрирали от София в Израел през 1951 г., е сред най-популярните в киното и телевизията там. Мошонов си е партнирал с холивудски икони като Марк Уолбърг и Хоакин Финикс (“Господари на нощта”), Гуинет Полтроу (“Любовници”) и други.

Главните роли в романтичната драма са поверени на младата звезда Анжела Недялкова /“Аве“/, изключителния дебютант Кристиян Макаров и впечатляващия Стефан Попов.
Copyright © 2024 Dir.bg.