Майк Никълс си отиде на 83

20.11.2014 г.
Майк Никълс си отиде на 83Легендарният филмов и театрален режисьор Майк Никълс, носител на "Оскар" за "Абсолвентът" (1967), почина на 83-годишна възраст. Телевизия АВС съобщи, че Никълс е починал от сърдечен удар късно вчера.

Никълс е един от малкото хора в американския шоубизнес, носители на "EGOT" – поне една от всяка от следните награди: Еми, Грами, Оскар и Тони.

"По време на триумфалната си кариера в продължение на 6 десетилетия Майк създаде най-легендарните творби на американското кино, театър и телевизия. Част от негови заглавия са "Абсолвентът", "Работещо момиче" и "Кой се страхува от Вирджиния Улф" ("Who`s Afraid of Virginia Woolf"). Той е истински мечтател, носител на най-големите отличия в областта на изкуството с работата си като режисьор, писател, продуцент и комик" - каза Джеймс Голдстън от АВС.

В памет на Никълс, у нас bTV променя програмата си и ще излъчи в събота, 22 ноември от 15:30 ч. филма "Работещо момиче".

На Никълс са и други филми, познати на българските зрители - "Параграф 22", "Горещо сърце", "Поздрави от Холивуд", "Относно Хенри", "Вълк", "Клетка за птици", "Първични цветове", "От коя планета си??", "Отблизо", "Войната на Чарли Уилсън" (2007). Майк Никълс режисира 17 различни актьора в номинирани за Оскар изпълнения: Елизабет Тейлър, Санди Денис, Ричард Бъртън, Джордж Сегал, Дъстин Хофман, Ан Банкрофт, Катрин Рос, Ан-Маргрет Олсон, Мерил Стрийп, Шер, Мелани Грифит, Сигорни Уивър, Джоан Кюсак, Кати Бейтс, Натали Портман, Клайв Оуен и Филип Сиймор Хофман.

Семейството на Никълс ще организира малка частна възпоменателна церемония по-късно тази седмица. Режисьорът от дълги години (от април 1988 г.) е женен за четвъртата си съпруга Даян Сойер, водещ на новините по АВС, има три деца от предишните си бракове и четири внука.

Като син на руски лекар, избягал в Берлин след руската революция, Никълс започва живота си като Михал Игор Пешковский. Баща му е част от младежки интелектуален кръг, в който са и други имигранти като сестрата на Владимир Набоков и родителите на Борис Пастернак, руския писатели и поети. Семейството на Никълс било принудено да напусне Германия и да се насочи към САЩ в бягство от нацистите през 1939 г. - установили се в Ню Йорк, когато той е на само на 7 години, тогава сменят и фамилното си име. Получава американско гражданство през 1944 г. За да плаща университетското си образование, Никълс работи като нощен пазач, пощаджия, работник в ресторант, шофьор на камион.

В изявлението на телевизия АВС се цитира драматургът Том Стопард, близък сътрудник на Никълс: "Той дарява спокойствие и радост. Той винаги може да направи по-хубав хубавия момент и да намери хубавото в лошия. За мен той е най-добрият в Америка".
Copyright © 2024 Dir.bg.