Кинофестивалът в Кан започна с представяне на журито на Грета Гъруиг

14.05.2024
Кинофестивалът в Кан започна с представяне на журито на Грета ГъруигКинофестивалът в Кан, Франция, започна с представяне на журито с председател режисьорката Грета Гъруиг и връчването по-късно на почетна "Златна палма" на актрисата Мерил Стрийп, съобщи Асошиейтед прес.

Френската Ривиера очаква на 77-ото издание на фестивала 10-дневен приток от звезди, част от които минават по прочутия червен килим преди прожекцията на комедията "Второто действие" с участието на Леа Сейду, Венсан Лендон, Рафаел Кенар. На церемонията по откриването ще бъде връчена почетната "Златна палма" на Мерил Стрийп.

В следващите дни в Кан ще бъдат премиерите на "Фюриоза: Сага за "Лудия Макс"" на Джордж Милър, "Мегалополис" на Франсис Форд Копола, дългоочакваните нови филми на Паоло Сорентино, Йоргос Лантимос, Андреа Арнолд, Кевин Костнър.

В конкурсната програма е и филмът "Стажантът"  (The Apprentice) на режисьора Али Абаси с участието на Мария Бакалова.

Тази година сред филмите в "Особен поглед" е и "Безсрамните" (The Shameless) на режисьора и сценарист Константин Божанов ("Аве", "И после светлина").

Тази година драматичните моменти около Кан са извън екрана. Френската актриса Жудит Годреш по-рано през годината обвини двама режисьори в изнасилване и сексуални злоупотреби, когато е била тийнейджърка и оттогава френската киноиндустрия отново се изправи пред проблемите на движението #MeToo (#АзСъщо). В сряда Годреш представя в Кан късометражния си филм Moi Aussi ("Аз също").
Смятам, че когато хората в общността на киното ни разказват истории и се опитват да прокарат промени, това е за добро, отговори на въпрос на журналисти във вторник в Кан Грета Гъруиг. Журналистите питаха членовете на журито доколко тревогите от истинския живот извън фестивала биха повлияли на решението им за победителите във фестивала. В "Стажантът" актьорът Себастиан Стан играе младия Доналд Тръмп. Ливанската режисьорка Надин Лабаки бе запитана дали ще й повлияе войната в Газа. Искрено вярвам, че един от инструментите да истинска промяна на нещо в ситуацията, в която всички ние живеем днес, е чрез изкуството и чрез киното, каза Лабаки. То може да предложи по-толерантен поглед върху нещата и върху всеки от нас като човешки същества, поясни тя.

Червеният килим в Кан очаква звезди като Ема Стоун, Аня Тейлър-Джой, Деми Мур, Селена Гомес, Никълъс Кейдж. Церемонията по закриването е на 25-ти май, когато почетна "Златна палма" ще получи Джордж Лукас. На 21-ви май олимпийският огън ще достигне до Фестивалния дворец в Кан.
Copyright © 2024 Dir.bg.