Световноизвестният датски режисьор, сценарист и п..."/> Кино

Ларс фон Триер си обръсна главата и брадата и се съблече в интервю

30.11.2014 г.
Ларс фон Триер си обръсна главата и брадата и се съблече в интервю"Не знам дали ще мога да правя филми"

Световноизвестният датски режисьор, сценарист и продуцент наруши обета си за мълчание и разкри, че се е подложил на лечение от своите зависимости към наркотиците и алкохола.

Ларс фон Триер привлече международно нимание още с първия си филм "Елемент на престъпление" (1984) и стои зад филми като "Догвил" (2003), Меланхолия (2011) и "Нимфоманка" (2013), част I от който българските кинозрители видяха от 22 март тази година.

В интервю за вестник "Politiken" от петък, 28 ноември 2014 г. той твърди, че в момента е чист и посещава срещи на анонимните алкохолици. В откровено признание 58-годишният Триер каза, че е пиел по една бутилка водка на ден, която му помагала да влезе в "паралелен свят", от който имал нужда, за да бъде креативен - и че повечето от филмите му са създадени под такова въздействие.

Вижте видео интервюто (откъс 4:08 мин.), в началото на което Трир си маха лепенка от устата, след което обръсва и косата, и брадата си, а после и се съблича.

Режисьорът се безпокои, че сега - тъй като е чист - би произвеждал само "боклуци" ("shitty films", цитиран от Гардиън).
Ларс фон Триер: "Не знам дали въобще ще мога да правя повече филми и това ме тревожи. Не съществува творческо изразяване на артистична стойност, която някога да е била създадено от бивши пияници и бивши наркомани. Кой, по дяволите, би се интересувал от Ролинг Стоунс без пиячка или от Джими Хендрикс без хероин?"

Фон Триер каза, че за "Догвил" е имал наркотично "гориво" и затова го е написал само за 12 дни, докато "Нимфоманка" е писана на трезва глава и му е отнела 18 месеца.

Това е първото голямо интервю на режисьора от 2011 година насам, когато се зарече да мълчи след бурята противоречиви интерпретации по негов коментар, в който бе изразил емпатия към Адолф Хитлер.

В момента единствените два проекта, в които Триер е ангажиран, са вече завършената германо-датска драма "Тук съм" (премиера на 9 януари в Дания) с Ким Бейсингър в ролята на бизнесдама, решила да се сдобие с дете - на която Ларс фон Триер обаче е само един от 4-те изпълнителни продуцента, и обявеният за 2015 г. датски (но англоезичен) телевизионен сериал, на който е сценарист - "Къщата, която Джак построи". Връщането към телевизията след близо 10-годишно прекъсване бе обявено на пресконференция, водена от негови представители, по време на кинофестивала във Венеция на 1 септември. За последно Триер написа сценария на един епизод, излъчен през октомври 2005 г., от комедийния сериал "Клоун" (Дания, 2005 - 2009 г.).
Copyright © 2024 Dir.bg.