"Birdman" победи фаворита "Юношество" на наградите Готам

02.12.2014 г.
Драмата на Алехандро Иняриту "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" успя да се наложи с минимална преднина над основните си конкуренти за "най-добър филм" на наградите Готам, които се раздадоха вчера. Филмът с Майкъл Кийтън бе предпочетен пред фаворитите "Юношество" (който имаше най-много номинации) и "Гранд Хотел Будапеща" с минимална разлика от едва 5 гласа!

Събитието с домакин The Independent Filmmaker Project (ifp) през последните години се превърна във важна крачка по пътя на кампанията за Оскарите. Церемонията тази година е може би най-лъскавата, представена от присъстващите Мерил Стрийп, Джейк Джиленхол и Скарлет Йохансон.

Иняриту: "Бих казал, че тази награда ще помогне на разговорите, които Майкъл Кийтън и аз имаме с Marvel Studios за "Birdman 4" - пошегува се режисьорът на подиума. "От самото начало този филм ми доставя радост! Каквото и да се говори за независимите филми, те имат какво да кажат".

Драмата на Fox Searchlight се оказа големият победител на вечерта, тъй като Кийтън отнесе у дома и титлата "най-добър актьор".

Джулиан Мур надделя в категорията "най-добра актриса" за изпълнението си в "Still Alice" (Sony Pictures Classics) като жена в ранен стадий на Алцхаймер. "Обичам независимото кино", заяви тя и добави "Тук най-накрая намерих себе си като артист!".

Ума Търман откри церемонията като стандартен водещ, без шегички или музикални номера, като вместо това отдаде искрена почит на номинираните. Тя нарече "Юношество" (амбициозния филм на Ричард Линклейтър, сниман в продължение на 12 години) - "единствен по рода си", а "Любовта е странна" ("Love Is Strange" на Айра Сакс, драма за брака на възрастна гей двойка) - определи като "настояща класика".

Изненадващ победител в категорията "режисьорски пробив" стана Ана Aмърпур с романтичния хорър за Иран "Момиче си отива вкъщи през нощта" (на персийски език - "фарси"). Тя победи "Лешояда" на Дан Гилрой, както и драмедията на Джъстин Симиън "Драги бели хора".

Ловец на лисици” грабна награда за най-добро ансамблово изпълнение, като бе представен от трикратния носител на "Оскар" Мерил Стрийп. Актьорът Стив Карел се пошегува - "Голяма работа, че самата тя дойде и ни представи с тази награда", след което добави, че е горд да бъде "част от този филм и от този състав. Най-добрият ансамбъл. По-голям комплимент няма за един актьор". Режисьорът на същия филм Бенет Милър получи награда за кариерно развитие, която получиха още двама.

(материал на сп. "Варайъти")
Copyright © 2024 Dir.bg.