Самуел Финци представя в Берлин филма „Виктория” на Майя Виткова

05.12.2014 г.
Самуел Финци представя в Берлин филма „Виктория” на Майя ВитковаДо края на годината “Виктория” - първият български игрален пълнометражен филм, селекциониран за легендарния „Сънданс” - участва в общо 40 международни кинофорума.

Това е "едновременно интимен и епичен филм, а Майя Виткова, ярък талант, използващ драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил. Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова предлага нова, лична гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители...” (John Nein, старши програматор на Sundance Film Festival, 16 - 26 януари 2014 г.)

САМУЕЛ ФИНЦИ ПРЕДСТАВЯ „ВИКТОРИЯ” В БЕРЛИН

“Виктoрия Филмс” (Viktoria Films), “Виктoрия Уърлд Сейлз енд Дистрибюшън” (Viktoria World Sales and Distribution) и екипът на филма, пълнометражен дебют на режисьора Майя Виткова, са обявили по-рано през месеца, че в сряда, 3 декември 2014 г. в Берлин, в кино "Babylon" от 19:30 ч. е предстояла премиерната среща на филма с берлинска публика.

Берлинската премиера на „Виктория” е в рамките на международния фестивал “Around the world in 14 films” (28.11. - 07.12.2014 г.), показващ 14 филма - като най-доброто от фестивалите в Кан, Венеция, Ротердам, Сан Себастиан и Сънданс през годината, представени на публиката от “кръстници”, избрани от фестивала.

Кураторът и фестивален директор на “Around the world in 14 films” - Бернхард Карл, отправя покана към филма веднага след европейската премиера на “Виктория” в един от най-престижните световни конкурси – Hivos Tiger Award Competition (22.01. - 02.02.2014) на Международния Филмов Фестивал Ротердам.

Самуел Финци, успешен български актьор извън пределите на страната и театрална, телевизионна и конозвезда в Германия, е поканен за представи „Виктория” редом с Вим Вендерс, който представя  на фестивала турско-френско-германския филм на Нури Билге Джейлан “Зимен сън” ("Kis uykusu"), направен по разкази на Чехов.

Виктория” е в престижната селекция на “Around the world in 14 films” редом с новите филми на Андрей Звягинцев, Жан-Люк Годар, Алексей Герман, Сергей Лозница, Джонатан Глейзър и украинеца Мирослав Слабошпитский.

“Племето” на Слабошпитский споделя съдбата на „Виктория”. В надпреварата за национален представител за наградите за чуждоезичен “Оскар” на Украйна, филмът е класиран втори от комисията (обвинена в конфликт на интереси и корупция) след филм, който е непознат на националната и международната публика. Също както в случая с „Виктория” и филма на Иван Ничев “Българска рапсодия”, който излиза днес по кината в България под ново заглавие – “Пътят към Коста дел Маресме”.

„ВИКТОРИЯ” e подкрепена от Hollywood Reporter, едно от най-авторитетните киноиздания в света.

В началото на 2014 г. - на 19 януари - „Виктория” направи своята световна премиера в рамките на най-значимия фестивал на независимото кино в света - Sundance Film Festival, основан от известния американски актьор Робърт Редфорд през 1981 г. Филмът на Майя Виткова е първото българско участие в основната конкурсна програма на фестивала - World Cinema Dramatic Competition, от неговото създаване до днес.

След този престижен кинофорум, за 11 месеца лентата ще бъде показана на точно 40 международни филмови форума.

Непосредствено след световната си премиера в САЩ, на 26 януари, „ВИКТОРИЯ” беше представен за първи път и пред европейска публика като част от основния конкурс Hivos Tiger Award Competition на 43-ия Международен филмов фестивал в Ротердам, а няколко дни по-късно - на 30 януари, лентата участва и в надпреварата за Международната награда Ингмар Бергман за най-добър дебютен филм, посветена на знаменития шведски режисьор, която се проведе по време на 37-ия Международен филмов фестивал в Гьотеборг.

„ВИКТОРИЯ” представи България и по време на някои от най-големите кинофестивали в света: в Карлови Вари, Пусан, Лондон, Сиатъл, Лос Анджелис, Мюнхен, Вашингтон, още в Ирландия и в Русия (общо 40 до края на годината).
Copyright © 2024 Dir.bg.