Награди AFI 2015 - звезден обяд и реч на Кърк Дъглас

10.01.2015 г.
Награди AFI 2015 - звезден обяд и реч на Кърк ДъгласОпра Уинфри, Стивън Спилбърг, Брад Пит, Анджелина Джоли, Клинт Истууд и Мерил Стрийп се присъединиха към обяда на наградите AFI и с това бе отбелязан рекорд за досегашните наградни събития по брой звезди на квадратен метър. В обръщение към тълпата от 270 души, събрала се на 9 януари в хотел "Four Seasons" в Бевърли Хилс, телевизионният сценарист и продуцент Норман Лиър отбеляза: "Не е имало толкова талант, събран на едно място, откогато Орсън Уелс обядва сам в Сиро'с" ("Ciro’s" е бивш звезден нощен и рокендрол клуб в Западен Холивуд, бел. ред.).

На събитието бяха приветствани избраните от журито на Американския филмов институт (AFI) 21 най-добри филма за 2014 г. Журито е съставено от попечители на AFI, учени, филмови и телевизионни артисти и критици. Форматът бе същият като в предни години - всяка почетена творба получава маса, а представители на AFI, които тази година бяха Ленард Малтин за кино и Рич Франк за телевизия, изказват причината за избора, след което се прожектира клип от творбата. Вицепредседателите на AFI Том Полък и Рич Франк бяха председатели на журито, съответно за кино и за телевизия.

Президентът и главен изпълнителен директор на AFI Боб Газейл представи 98-годишния Кърк Дъглас, който получи овации на крака при влизането си, както и в края на словото си за нова стипендия на института.

Наградените от AFI филми не са подредени като класация, а се изброяват по азбучен ред. Макар миналата година 7 от 10-те наградени от института филми бяха номинирани и за Оскар за най-добър филм, организацията винаги е подчертавала, че нейният списък почита артистична общност и че не е конкурентен.

При липсата на конкурентност, без слова по приемане на наградите и с минимално медийно присъствие, атмосферата бе отпусната и всеки хвалеше работата на другия - екипът на "Ловец на лисици" бъбреше с екипа на "Selma", Ричард Линклейтър ("Юношество") разговаря с тв продуцента Ноа Хоули ("Кости", "Фарго"), кино могулът Харви Уайнстийн (изпълнителен продуцент през 2014 г. на "Академия за вампири", "Големи очи", "Падингтън", "Град на греха: Жена, за която да убиваш" и др.) се усамоти с продуцента на документални и тв филми Тед Сарандос, а шефовете Робърт Айгър ("Уолт Дисни"), Кевин Цуджихара ("Уорнър Брос.") и Джеф Шел ("Парамаунт") получаваха поздравления за работата на техните студиа. Присъстваха още много високопоставени служители от Сони Пикчърс, Фокс, Уайнстийн, Юнивърсал и т.н.

Сред актьорите бяха забелязани Патриша Аркет, Джесика Частейн, Джон Хам, Итън Хоук, Ан Хатауей, бременната Кийра Найтли (стилно прикрила коремчето си под свободна рокля на Erdem със средна дължина и с флорални мотиви), Матю Макконъхи, Елизабет Мос, Едуард Нортън, Клайв Оуен, Дейвид Ойелоуо, Джесика Паре (сериала "Момчетата от Медисън Авеню"), Рене Русо и Джефри Тамбор (тв сериали).

AFI отбеляза с почести 11 кинофилма (повече от обичайните 10) и 10 телевизионни работи.

Обявените още през месец декември "Филми на годината на AFI" са:
Американски снайперист
“Бърдмен”
Юношество
Ловец на лисици
Игра на кодове
Интерстелар
Вдън горите
Лешояда
“Selma”
Несломен
Камшичен удар

Сред телевизионните продукции има 6 нови - “Fargo,” “Как да ни се размине за убийство”, “Jane the Virgin”, “The Knick”, “Silicon Valley” и “Transparent”, както и 4 продължаващи - “The Americans” “Game of Thrones”, “Момчетата от Медисън Авеню” и “Orange Is the New Black”.

/сп. Варайъти/
Copyright © 2024 Dir.bg.