Притискаме Индия за сътрудничество в кинематографията

25.01.2015 г.
Притискаме Индия за сътрудничество в кинематографиятаВъзможностите за партньорство в киното между България и Индия са обсъдили в петък министърът на културата Вежди Рашидов и посланик Раджеш Кумар Сачдева на среща в Министерството на културата.

Вежди Рашидов:
"Още преди 3 години е изпратено и официално наше предложение до индийската страна за двустранно споразумение за сътрудничество в кинематографията. Време е то да се подпише, още повече че ще донесе полза и на двете държави!"

Министърът е изтъкнал, че Индия е на едно от челните места по производство на филми в света и че задълбочаването на контактите ни в тази област е важно за българската киноиндустрия.

Посланикът е приел идеята и е отбелязал, че през 2014 г. в България са заснети 3 индийски филма, единият от които е и най-скъпата индийска продукция досега, премиерата й е през април.

Една от последните продукции на Боливуд, заснети в България, е полицейският екшън "Власт" с бюджет от 4 млн долара. Премиерата му бе през септември 2014 г. в Кувейт и в Индия, а по време на снимките през лятото на същата година домакин на екипа бе курортът Албена. Сетът бе организиран в лавандуловите полета в този край, в житните ниви между Балчик и Каварна, в природния резерват Яйлата до Камен бряг, на плажа до голф селището Тракийски скали - нос Калиакра и други локации.

Още през 2000 г. индийският филм "Куршум" е заснет у нас, а през 2006 г. боливудската звезда Винод Кана предпочете обекти в София и Варна за филма "Кръстникът: Легендата продължава".

От 2012 г. датират засилените контакти с боливудски продуценти, които промотира България като дестинация за филмопроизводство на индийската киноиндустрия.
Copyright © 2024 Dir.bg.