Фестивал на съвременно китайско кино в Дома на киното

27.01.2015 г.
Фестивал на съвременно китайско кино в Дома на кинотоИнститут Конфуций в София представя

Фестивал на съвременно китайско кино

от 6.02 до 13.02.2015 г. в Дом на киното

всички филми са с български субтитри

Преди всяка прожекция филмите ще бъдат представени от доц. д-р Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино от Институт за изследване на изкуствата.

06 февруари (петък)
18:30 ч.

„Онази планина, онзи човек, онова куче“
драма, 93 мин
режисьор: Хуо Дзиенци
в главните роли: Йе Лиу, Тън Жудзюн


Награда „Гласът на публиката” на Международния филмов фестивал в Монреал, 1999г.

Истински, дълбок, земен. Филм, който шепне на душата и още с първите си сцени повежда зрителя по два пътя – нелекия, изпълнен с премеждия маршрут на планинския пощальон, и трудния път в отношенията между баща и син.

И докато съзерцаваме неподозираната природна хубост на провинция Хунан, неусетно сме се доверили на двама души и едно куче, разказващи ни своята толкова обикновена и същевременно толкова необикновена история.

07 февруари (събота)
16:00 ч.

„Изглежда красиво“
комедия/драма, 92 мин.
режисьор: Джан Юен
в главните роли: Дун Боуън, Жуей Джао


Награда на Международната асоциация за творческо кино (CICAE), Берлинале 2006 г.

Надникваме през вратите на пекински пансион, където главният герой – четиригодишният Фан Цянцян – споделя живота си с още 40-тина малчугани. Изявен индивидуалист и непоправим пакостник, той ежедневно среща трудности със строгата и подредена училищна система. Поднесен по изключително лек и закачлив начин, „Изглежда красиво” всъщност е своеобразно изследване на конфликта между ярката индивидуалност, от една страна, и обществото, от друга.

07 февруари (събота)
18:30 ч.

„Цин Хун“
драма, 123 мин.
режисьор: Уан Сяошуай
в главните роли: Гао Юенюен, Ли Бин


Награда на журито от Международния кинофестивал в Кан, 2005 г.

През 60-те години на миналия век много семейства напускат родните си места по доброволческа правителствена програма, за да се заселят в по-бедни региони на Китай с цел да развият местното стопанство. Изселниците се трудят в сиви заводи и търсят забавление в тъжни танцови зали, отричайки се от своето минало и култура – но не и от мечтата да се завърнат у дома.

Главната героиня Цин Хун е момиче, родено и израснало в провинцията, след като семейството й е изселено от Шанхай. Зрителят майсторски е въвлечен в зараждащия се конфликт между Цин Хун, вкопчена в единствения живот, който познава, и баща й – обсебен от мисълта да се върне със семейството си обратно в големия град.

08 февруари (неделя)
16:00 ч.

„Спокойните камъни Мани“
драма, 102 мин.
режисьор: Пема Цеден


Награда за най-добър режисьор от Международния филмов фестивал в Шанхай, 2006 г.

Леко и неусетно се пренасяме в Амдо, историческа област в провинция Цинхай, където обучаваните за духовни лица млади лами се опитват да балансират между спазването на стриктните правила в манастира и изследването на външния свят чрез телевизията и филмите. „Спокойните камъни Мани” е една майсторски разказана етнографска приказка за сблъсъка на изолирана будистка общност с глобализацията и постепенното обезличаване на културните и религиозни ценности.

08 февруари (неделя)
18:30 ч.

„Къкъсили“
драма/трилър, 85 мин.
режисьор: Лу Чуан
в главните роли: Дуобудзие, Ци Лян


Награда за най-добър китайски филм на 2004 г.

Къкъсили е най-слабо населеният регион в Китай, разположен в северозападната част на Цинхай-Тибетското плато. Заснет в почти документален стил, филмът разказва историята на група тибетци, които доброволно решават да защитават населяващите региона антилопи от бракониери. „Къкъсили” е изключително силен и суров филм, който запленява с красотата си, шокира с варварската и студена действителност и остава да витае дълго в съзнанието.

10 февруари (вторник)
18:30 ч.

„Голямото земетресение в Таншан“
драма, 135 мин.
режисьор: Фън Сяоган
в главните роли: Сю Фан, Джан Дзинчу, Ли Чън


Награда за най-добър игрален филм на Азиатско-Тихоокеанския фестивал 2010 г.

Шофьорът на камион Фан Дацян живее просто, но щастливо със съпругата си и двете им деца, когато съдбата на семейството се променя необратимо. Денят е 27 юли 1976 г. – една черна дата в историята на Китай, голямото таншанско земетресение, при което загиват над 240 000 души.

Филмът пресъздава неочакваната и драматична съдба на оцелелите от семейството. Майсторската режисура и великолепната актьорска игра водят зрителя през експлозия от чувства на страдание, угризения, дързост и всеопрощаваща любов.

11 февруари (сряда)
18:30 ч.

„Най-обичното“
драма/романтичен, 100 мин.
режисьор: Гу Чануей
в главните роли: Джан Дзъ-и, Аарон Куок


Награда “Златен Кон” от филмовия фестивал в Тайпе „Златен кон“, 2011 г.

Първият филм, продукция на КНР, който засяга парещата тема за СПИН в Китай и в частност скандала с незаконната продажба на кръв, разразил се през 90-те години.

Във филма участват известната китайска филмова звезда Джан Дзъ-и и хонконгският „крал на попа” Гуо Фучън – в ролите на младите Дъ И и Цин Цин – ХИВ-позитивни, рискуващи всичко в търсене на своя последен шанс за щастие.

12 февруари (четвъртък)
18:30 ч.

„Догадките на Ли Ми“
криминален/драма, 96 мин.
режисьор: Цао Баопин
в главните роли: Джоу Сюн, Дън Чао


Награда за най-добър режисьорски дебют от Международния филмов фестивал Сан Себастиан, 2008 г.

Ли Ми е симпатична млада жена – шофьор на такси, която от първия кадър ясно заявява, че това ще бъде един необикновен филм. Зрителят се задъхва в опит да догони и влезе в крачка с бързо развиващия се и не винаги хронологично последователен, но за това и изключителен сценарий, включващ отвличане, самоубийство, сменена самоличност, трафик на наркотици, обсебеност, натрапчиви идеи и много любов...Филмът е блестящ пример за успешна комбинация на трилър и романтика с премерена доза черен хумор.

13 февруари (петък)
18:30 ч.

„Светът“
драма, 143 мин.
режисьор: Дзя Джанкъ
в главните роли: Джао Тао, Чън Тайшън


Голямата награда на журито на Международния филмов фестивал – Вису, Франция, 2005 г.

Филмът е заснет в едноименния парк „Светът” в Пекин, прочут с имитациите в умален размер на световни забележителности. Лентата представлява низ от контрасти, най-яркият от които е между Пекин – все по-космополитен и отворен към света – и неговите „невидими” строители – мигриращи работници от цял Китай. „Светът” се запомня с редицата убедителни портрети на тъжни и несигурни хора, които се лутат сред пищни сценични декори, имитации на чуждестранни сгради и монументални пекински пейзажи.
Copyright © 2024 Dir.bg.