Връщат децата под 12 години от филма за Левски

18.02.2015 г.
Връщат децата под 12 години от филма за ЛевскиСлед премиерата на "Дякон Левски" в НДК в понеделник вечер, комисията за категоризация на филмите към Националния филмов център (НФЦ) забрани филма за гледане за деца под 12 години. Забраната е заради сцени на "насилие, ругатни и други форми на агресия". Децата под 12 години ще бъдат връщани от салоните, дори и да са придружавани от родителите си.

Според Фейсбук-страницата на филма, следващите прожекции са планирани, както следва:

Варна Фестивален комплекс от 17 февруари
Плевен Драматичен театър 17-18 февруари
Хасково Бизнесцентър 18 февруари
Велико Търново Дворец на спорта 18-19 февруари
Димитровград салона на "Пайнер" от 19 февруари
Сандански Културния дом 19 февруари
Кърджали Културният дом 19 февруари
Етрополе малка зала в Общината 19 февруари
Левски Читалището 19 февруари
София G8 от 20 февруари
Белене Читалището 20 февруари
Дупница Драматичен театър 20 февруари
Свиленград кино Тракия от 20 февруари
Кюстендил Кино в театъра 20 февруари
Пловдив "Лъки синема" 20 февруари
София "Евросинема" от 20 февруари
Дом на киното от 20 февруари
Пловдив "Екоплекс" от 20 февруари
Мездра от 20 февруари
Шумен от 20 февруари
Разград от 20 февруари
Благоевград от 20 февруари
Перник Дворец на културата 20-21 февруари
Русе Cinema City от 22 февруари
Стара Загора Кино "Арена" от 25 февруари
София Арена Младост от 25 февруари
София Синегранд (Ring Mall и СCS) от 27 февруари
Монтана Младежки дом 27-28 февруари
Петрич Читалището 2 март
Бургас Зала Нефтохимик 5-7 март.

В различни медии ("Площад Славейков", "Lentata.com", Нова телевизия и др.) бе публикуван най-вече коментарът на Христина Богданова, праправнучка на сестрата на главния герой на лентата, както и други коментари около сюжета и стилистиката на 217-минутното произведение в две части. Критиката й е насочена главно към историческата достоверност на образите и събитията.

Председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ - Васил Василев обаче твърди обратното в интервю за агенция Фокус: „Това, което ми направи най-силно впечатление във филма е, че той пресъздава вярно историческата истина".

Според разказа на зрителя Георги Иванов пък, публикуван в социалните мрежи, "цялата зала пляскаше, когато (Левски) уби първия турчин! Но най-трогващо беше, когато го водеха с каруца към бесилото и едно заптие му каза: „Ако не издържиш дотам, дерета по пътя много“ и тогава дякон Игнатий му отвърна: „Да ти е*а майката“! Залата избухна в аплодисменти!". Според Калина Донкова, тя е изгледала "четири часа изопачаване на историята, Левски е представен като посредствен крадец и разбойник", а Антония Бонева е изгледала "измислици и полуистини за националния ни герой в стил холивудска драма. Има една-единствена силна сцена на клетва в църква, която е силна заради оператора и статистите".

Зрителят Светозар Петров: "Осемте лева си струваха, първо защото актьорът, изиграл Левски, беше просто феноменален, второ защото патосът и сълзите бяха в умерени, но правилни количества, и трето, защото видяхме една наистина добра като атмосфера продукция".

Зрителските оценки са единодушно положителни за саундтрака на филма с музика на етногрупата "Исихия". Продуцент на формацията е популярният Велизар Соколов-Заки, а в саундтрака на филма "Дякон Левски" са използвани записи от албумите „Исихия” (2001), „Орисия” (2003) и „Стихири/Откровения” (2009), както и композиците „Бела река” и „Легия”. В тези записи през годините - по информация от продуцента - са участвали следните музиканти: Евгени Николов, Петър Делчев, Веселин Митев и Панайот Ангелов (в „Исихия“, „Орисия“, „Стихири/Откровения“) и новите композиции; Татяна Йосифова (в „Исихия“ и „Орисия“); Владо Чифлиджанов (в „Исихия“ и „Орисия“); Калин Йорданов (в „Исихия“); Марин Генчев (в „Исихия“); Мони Мончев (в „Орисия“).
Copyright © 2024 Dir.bg.