Специална прожекция “Последно писмо от Галиполи

19.03.2015 г.
Специална прожекция “Последно писмо от Галиполи”Денят на победата и жертвите при Чанаккале ("Chanakkale zaferi"), 18-ти март, беше отбелязан вчера и в България със специална прожекция на филма “Последно писмо от Галиполи”.

Преди прожекцията в киносалон на столичен мол, посланикът на Република Турция в София - Сюлейман Гьокче - припомни на зрителите, че през Първата световна война османските войски са се сражавали на 7 фронта, като на два от тях, в Добруджа и Македония, са воювали рамо до рамо с българските войници.

Гьокче заяви: “Битките при Чанаккале, водени по въздух, суша и море, са били от ключово значение за оцеляването на Османската империя” и добави, че по време на войната са загинали не само професионални воини, но и много доброволци – ученици и студенти. “За съжаление, Турция е изгубила в тази война едно блестящо поколение от млади хора”, каза Гьокче.

След словото на посланика, филмът бе посрещнат с интерес от страна на публиката. Лентата, разпространявана у нас от "Тандем Филм", стартира с предпремиерни прожекции в градовете Шумен, Търговище, Разград и Попово, а по-широко разпространение се очаква през месец май.

Събитието отбелязва 100-годишнината от първия десант на австралийски и новозеландски войски, известни с прозвището "Анзак", при Гелиболу (Галиполи) по време на Първата световна война. Това се превръща в една от най-кръвопролитните битки в историята.

Доброволци от Австралия и Нова Зеландия са основната част от ръководената от Великобритания армия, която дебаркира през 1915 г. на полуострова с цел да завладее Истанбул, намиращ се на 300 км оттам. Съюзниците искали да извадят от войната Отоманската империя, съюзник на Германия, и да отворят турските проливи като маршрут за снабдяване на Русия. Очаквало се тази операция да продължи 11 дни. В крайна сметка турците удържали на атаките повече от 8 месеца, като изтласкали съюзническите войски с кръвопролитни боеве. В тежките битки намират смъртта си 250 000 турски войници, загиват и повече от 240 000 войници на съюзниците, главно австралийци и новозеландци. Съюзническите войски се изтеглят на 20 декември 1915 г.
Copyright © 2024 Dir.bg.