Екипът създал “Девойка французойка

Екипът създал  “Девойка французойка”Мелани Мейрън - Режисьор

Комедийна актриса с много опит, доказала таланта си и в множество драматични роли. Родената във Филаделфия, Пенсилвания актриса, вече гледа от другата страна на камерата. След режисьорския й дебют в  "Thirtysomething", един от хитовите сериали на 80-те и началото на 90-те, Мейрън създава още много успешни продукции. Дебюта й в киното е през 1995 година с “THE BABYSITTERS' CLUB”, който е посрещнат изключително топло от критиката.  
В началото на 70-те Мейрън завършва американската академия за драматично изкуство. През 1974 прави актьорския си дебют като стопаджийка в завладяващата комедия на Пол Мазурски “HARRY AND TONTO”. Няколко години по-късно изиграва главната роля в режисьорския дебют на Клаудия Уейл “GIRL FRIENDS”, която й носи номинация на британската филмова академия за изгряваща звезда и печели наградата на филмовия фестивал в Локарно за най-добра женска роля.
Филмовата й кариера се развива паралелно с телевизионната. От 1987 до 91 година Мейрън се превъплъщава в ролята на чувствителната и мила, но много несигурна в себе си братовчедка на главния герой в сериала "Thirtysomething", с участието на Кен Олин. Сериалът се приема радушно както от публиката, така и от критиката. Участието й носи “Еми” за най-добра поддържаща роля и й дава възможност да направи първите си стъпки с режисурата на два от епизодите. През 90-те режисира част от сериите на “Сирени” – сериал за жени полицайки, “New York Undercover", както и "Nash Bridges" с Дон Джонсън, няколко епизода от тийнеджйрския хит "Dawson's Creek". Разкрива таланта си в комедийния жанр с епизоди от “Провидънс”, “Шоуто на Лари Сандърс”, “Arliss”, пилотните епизоди на “State of Grace” и “Ed”.  
Този богат опит я подготвя напълно за успешния й режисьорски дебют в киното с филма “THE BABYSITTERS' CLUB”, филмовата версия на тийнеджърската поредица от книги на Ан Мартин, с участието на Елън Бърстин, Брук Адамс и Брус Дейвидсън и успешния дебют на Рейчъл Лий Кук.


Робърт Лий Кинг – Сценарист

Девойка французойка” е първият филмов сценарий на Робърт Лий Кинг, който той разработва възоснова на проекта на Алън Бол, сценариста на “Американски прелести”  Той започва кариерата си във филмовия бизнес през 1991 година като автор, продуцент и режисьор на 30 минутния късометражен филм “Годините на диското”. Четири години по-късно, Кинг, който не крие своята хомосексуалност, прави три късометражни филма за младите хомосексуалисти, изправени на прага на зрелостта с участието на Раул О’Конъл.
Една година преди началото на снимките на “Девойка фанцузойка” талантливият Кинг прави режисьорския си дебют с филма “PSYCHO BEACH PARTY”, пародия на плажните филми от 50-те и 60-те години.
Ламар Деймън – Сценарист
Първите опити зад камерата, като изпълнителен продуцент Деймън прави във филма “GREEN PLAID SHIRT”, на сценариста и режисьор Ричард Натал, разкриващ вълнуващата драма в отношенията между двама мъже, която кулминира в трагедията на болестта СПИН.
В “Девойка французойка” Деймън дебютира като сценарист в сътрудничество с Робърт Лий Кинг.


Чарлс Мински – оператор

Първи стъпки Мински в киното прави като асистент на продукция във филма “FROGS” през 1972.  Истинското си призвание открива в комедията “NINE TO FIVE” с участието на Доли Партън и Джейн Фонда, където е избран за  главен оператор на втори екип и запазва тази позиция през 1986 г. в трилъра на Робърт Нормън “THE HITCHER” и приключенския филм “Конго” на Франк Маршал.
През 1985 Албърт Пюн му предоставя шанса да направи дебюта си като оператор във филма RADIOACTIVE DREAMS.  Пет години по-късно Мински заснема международния хит “Хубава жена” на Гари Маршал. И въпреки, че е заснел силни драматични ленти, комедията си остава неговия специалитет.
Оператор е на такива филми като THE GUN IN BETTY LOU’S HANDBAG на Алан Мойл,  DUTCH на Питър Файман, KAZAAM на Пол Глейзър с участието на баскетболната звезда Шакил О’Нийл..
Други филми на ветерана оператор са комедията “TOMCATS” на Грегъри Порие с участието на Шанън Елизабет, а предстоящия му проект е WELCOME TO COLLINWOOD с участието на Джордж Клуни и Патриша Кларксън.
Copyright © 2024 Dir.bg.