Сблъсък на култури, поколения и характери в тазгодишния София Прайд Филм Фест

04.06.2015 г.
Сблъсък на култури, поколения и характери в тазгодишния София Прайд Филм ФестЗа четвърта поредна година почитателите на седмото изкуство ще могат да видят селекция от най-добрите филми на гей и лесбийска тематика от целия свят. София Прайд Филм Фест 2015 ще отведе зрителите на вълнуващо пътешествие през различни исторически периоди, контрастни култури и сложни социални теми. От 60те години на миналия век до днес; от Техеран, през уелската провинция, до Ню Йорк; от борбата за физическо оцеляване до стремежа към равни права.

Безплатните прожекции, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 22 до 26 юни в обновеното филмотечно кино Одеон.

Фестивалът ще бъде открит с един от любимите филми на кинокритиците за изминалата година, “Любовта е странно нещо” (Love is Strange). В него двама възрастни мъже сключват брак след близо четири десетилетия съвместен живот, но малко след това губят дома си и са принудени да заживеят отделно. Докато се борят с болката от раздялата, Бен (Джон Литгоу) и Джордж (Алфред Молина) се озовават в понякога трагичен, друг път емоционален сблъсък между поколения. Прожекцията ще се състои със съдействието на Посолството на САЩ и българския дистрибутор на филма България Филм Вижън.

Австралийската младежката лента “Тънка кожа” (Skin Deep) разказва за две момичета, изтеглили “късите клечки” в живота, и една случайна среща, която ги тласка да погледнат света с други очи. Филмът ще бъде представен от заместник-посланичката на Австралия, която ще пътува от посолството в Атина специално за събитието на 25 юни.

Непосредствено преди тази прожекция, гостите ще имат редкия шанс да видят на голям екран късометражния филм на българската режисьорка Лили Кръстева “Светът на Ани” и да й зададат своите въпроси.

Контрастни характери и различни поколения се срещат в канадската драма “Отвъд леда” (Tru Love), чиято премиера ще бъде на 23 юни. Чувствата между 37-годишната Тру и 60-годишната Алис създават буря, на която само истинската обич може да издържи.

Документалният филм в програмата на тазгодишното издание, “Алекс & Али” (Alex & Ali) разказва вълнуващата история на Алекс, бивш доброволец към Корпуса на мира, и Али, ирански мюсюлманин. След десетгодишна тайна връзка в Иран, революцията ги разделя за цели 35 години. Срещата им през 2012, която българските зрители ще могат да видят на 24 юни, е емоционална и затрогваща, но бързо се превръща в сблъсък на култури и, в крайна сметка, борба за оцеляване.

Енергичната кулминация на фестивала ще се случи на 26 юни, когато на голям екран ще видим номинираната за "Златен Глобус" британска лента “Гордост” (Pride). Филмът, който беше посрещнат с възторжени отзиви от критиците и публиката, е базиран на изключителните събития, случили се през лятото на 1984 във Великобритания. Шокирани от държавната репресия срещу миньорите, група гей активисти от Лондон решава да подкрепи бедстващите им семейства. Този неочакван съюз преобръща представата на нацията за солидарност и дава нов тласък на борбата срещу правителството на Маргарет Тачър.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФИЛМИТЕ

Любовта е странно нещо
Love is Strange, САЩ, 2014, 94 мин
Режисьор: Айра Саш
В ролите: Джон Литгоу, Алфред Молина, Мариса Томей, Татяна Збировская, Оля Зуева, Джейсън Стюарт, Чейни Джаксън

След близо четири десетилетия съвместен живот, Бен (Джон Литгоу) и Джордж (Алфред Молина) най-накрая се омъжват с прекрасна брачна церемония в Манхатан. Скоро след това обаче, Джон губи работата си. Изправени пред фалит, двамата са принудени да продадат апартамента си и да живеят разделени. Джордж се мести при приятели в апартамента на долния етаж, а Бен се озовава при племенника си и неговото семейство в Бруклин, където дели стая с тийнейджър. Докато се борят с болката от раздялата, Бен и Джордж се озовават в понякога трагичен, друг път емоционален сблъсък между поколения.

Отвъд леда
Tru Love, Канада, 2013, 94 мин
Режисьори: Кейт Джонстън и Шона Макдоналд
В ролите: Кейт Тротер, Шона Макдоналд, Питър МакНийл, Ана Кузон, Тони Напо, Кристин Хорн, Татяна Джоунс

Тру е 37-годишна лесбийка, която има сериозен проблем с обвързването. Всичко се променя, когато в живота й се появява 60-годишната вдовица Алис, дошла на гости на своята дъщеря Сузан. Между Алис и Тру се заформя приятелство, което бавно прераства в нещо повече. Сузан, която има сложни отношения с майка си и сложно минало с Тру, става все по-обезпокоена от случващото се между двете жени. Тя се опитва да саботира зараждащия се романс, но искрената обич трудно може да бъде удържана.

Алекс & Али
Alex & Ali, САЩ/Турция, 2014, 84 мин, документален
Режисьор: Малакай Лиополд

Документалният филм разказва историята на Алекс, бивш доброволец към Корпуса на мира, и Али, ирански мюсюлманин. Двамата се запознават през 1967, докато Алекс преподава английски в Иран, и между тях се заражда силна връзка, запазена в тайна в продължение на 10 години. Със задълбочаващата се политическа криза и връхлитащата Иранска революция, Алекс е принуден да напусне Иран през 1977. Въпреки хилядите километри помежду им, Алекс и Али продължават да общуват чрез писма, телефонни разговори и интернет. През май 2012 двамата се събират за пръв път след 35 години раздяла. Срещата им е емоционална и затрогваща, но бързо се превръща в сблъсък на култури и, в крайна сметка, борба за оцеляване.

Тънка кожа
Skin Deep, Австралия, 2014, 72 мин
Режисьор: Джон Лейхи
В ролите: Зара Зои, Моника Занети, Ллизабет Блекмор, Джини Дринан, Джеймс Макей

Леа и Кейтлин не биха могли да бъдат по-различни. Едната е примерно момиче, опитващо да приеме философски терминалния рак на кожата, с който е диагностицирана. Другата е непредсказуема бунтарка с емоционални травми. Случайната им среща бързо ги изважда от зоните им на удобство и ги тласка да погледнат живота в очите.

Гордост
Pride, Великобритания, 2014, 119 мин
Режисьор: Матю Уоркъс
В ролите: Бен Шнетзър, Адам Руни, Джим МакМанус, Джордж МакКей, Моника Долан, Матю Флин, Андрю Скот, Джоусеф Гилгън, Фреди Фокс

"Гордост" е вдъхновен от изключителна истинска история. През лятото на 1984 британският министър-председател Маргарет Тачър е решена да смаже с всякакви средства стачката на Националното обединение на миньорите. Шокирани от държавната репресия срещу миньорите, група гей активисти от Лондон решава да подкрепи бедстващите им семейства чрез дарителска кампания. Въпреки първоначалната враждебност на миньорската общност, групата не се отказва и се отправя към малко село в Уелс, където лично да предаде събраните пари. Докато протестите са в разгара си, двете групи осъзнават, че проблемите им са много сходни. Техният неочакван съюз преобръща представата на нацията за солидарност и дава нов тласък на борбата им.

Светът на Ани
Ani’s Welt, Германия, 2014, 16 мин.
Режисьор: Лили Кръстева

Семейството на Ани е емигрирало в Германия отдавна, но животът им не е особено щастлив. След поредния агресивен пристъп на баща й, Ани и майка й бягат от вкъщи и търсят помощ в убежище за жени. Вместо тази криза да ги сближи обаче, двете се отчуждават все повече. Драматичният разрив настъпва, когато Ани споделя на майка си, че е лесбийка.

Вдъхновен от действителни събития от личния живот на режисьорката Лили Кръстева, “Светът на Ани” е емоционална история за насилие, семеен натиск и оцеляване, но и за силата да отстояваш себе си.
Copyright © 2024 Dir.bg.