Джоли ще изиграе императрица Екатерина II

05.07.2015 г.
Джоли ще изиграе императрица Екатерина IIАнджелина Джоли ще изпълни ролята на руската императрица Екатерина Велика в новия си филм. Джоли е откупила правата за екранизиране на бестселъра на британския журналист, историк и писател, автор на популярни исторически произведения - Саймън Сибаг Монтифиори (издаван в България под името Симон Себаг Монтефиоре).

Книгата "Екатерина Велика и Потьомкин" ("Potemkin: Catherine the Great's Imperial Partner", 2005 г.) е номинирана за наградите "Samuel Johnson", "Duff Cooper" и "Marsh Biography". В нея се разказва за скандалната любовна история на императрицата, представена като нимфоманка, и княз Григорий Потьомкин - за нейния "таен", но много открит брак с яркия и амбициозен военачалник.

"Много се радвам, че Анджелина избра моето произведение, тъй като това бе първата ми книга, която много обичам. Екатерина е уникален женски образ. Чувствам, че поверявам тази история в надеждни ръце" - заяви 50-годишният историк.

Анджелина Джоли ще е продуцент и режисьор на бъдещия филм.

Преди нея, в образа на императрица Екатерина Втора са се превъплъщавали Марлене Дитрих ("Алената императрица", 1934 г.), Бет Дейвис, Талула Банкхед и Катрин Зита-Джоунс (в тв филм от 1996 г.).

В руското кино тази роля е изпълнявана от Юлия Снигир, Марина Александрова, Кристина Орбакайте и Светлана Крючкова, припомня РИА "Новости".

На снимката: Джоли в ролята на Олимпия от филма "Александър" (2004 г.)
Copyright © 2024 Dir.bg.