Разделихме се с Омар Шариф

13.07.2015 г.
Разделихме се с Омар ШарифНа 83-годишна възраст от сърдечен удар в Кайро почина легендарният египтянин Омар Шариф.

Той беше един от малкото актьори от арабския свят, които си спечелиха световна слава и се наложиха в Холивуд с участието си във филми като режисираните от Дейвид Лийн „Лорънс Арабски” 1962 г. (за участието си в който е номиниран за „Оскар”) и „Доктор Живаго” 1965 г. (за участието си в който печели „Златен глобус”) и като „Чингис Хан” ("Genghis Khan" 1965), „Бледият кон” ("Behold a Pale Horse" 1964) и "Забавната лейди" („Funny Lady” 1975).
Последната му роля е във френско-мароканския „Rock the Casbah” (2013).

В последните години Омар Шариф страдаше от Алцхаймер, което не го спря да влезе в конфликт с една журналистка и един полицай – случаи, заради които има присъда и беше принуден да се среща с психотерапевт, за да се учи да си контролира гнева.

Още пред 60-те години на миналия век Омар печели славата на първокласен играч на бридж. Шариф, който говори свободно английски, френски, италиански, гръцки и испански, издава и няколко книга за бриджа, и има и компютърна игра "Omar Sharif Bridge", която брандира през 1992. През 2006 се отказва от бриджа. "Реших, че повече не искам да съм роб на никоя страст. А аз имам много такива - бридж, коне, хазарт. Ще ми се да прекарвам повече време със семейството си" - каза тогава той пред пресата. Преди време актьорът сподели, че хазартните му увлечения го довели до много дългове и се налагало да снима в какви ли не филми, за да угоди на "скъпия си вкус".
Copyright © 2024 Dir.bg.