Звезди

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z О

Хейдън Крисченсен / Hayden Christensen

Дата на раждане - 19.04.1981
Място на раждане - Ванкувър, Канада

Хейдън Крисченсен се ражда на 19 април 1981 година във Ванкувър, Канада. Той е едно от четирите деца на Дейвид и Ели Крисченсен, които работят в областта на телекомуникационния бизнес. Детството на Хейдън преминава в Торонто, където независимо от настойчивите увещания на баща си той решава да посвети бъдещето си на актьорска кариера. Още когато е 8-годишен, Хейден се снима в рекламен клип за чипсовете Pringles, а на 13 успешно влиза в света на дневните телевизионни сериали.

Крисченсен се снима в много филми във второстепенни роли (най-запомнящи се от тях са " In the Mouth of Madness" на Джон Карпентър и "Обречени да умрат" на София Копола), Но първият лъч на прожектора на славата за канадския тийнейджър е ролята му в цикъла „Higher Ground”, където група от трудно поддаващи се на възпитание подрастващи заминават на летен учебен лагер. И изведнъж, на прага на новото хилядолетие, започва най-интересното. Твърде възможно е Хейдън и до днес да бе продължил да се снима в сериали и незабележими канадско-американски филми, ако беше пропуснал да участва в големия кастинг, устроен отДжордж Лукас, решил да се върне към знаменитата си космическа сага „Star Wars”.

По екраните вече вървяла първата серия от новата трилогия, показваща какво се е случило в една далечна галактика, преди събитията в оригиналния филм от 1977 година. Във втората серия "Клонираните атакуват" се появява персонажът на младия Анакин Скайуокър - бъдещата заплаха за всички звезди Дарт Вейдър. В кастинга участвали около 400 кандидати, преговори се водели дори с Леонардо Ди Каприо, но режисьорът предпочел пред всички малко известния канадец Крисченсен, което хвърлило в недоумение всички наблюдатели. Това се случва на 12 май 2000 година.

Лукас заявява, че усеща между Крисченсен и Натали Портман (в главната женска роля) истинска химия и сексуалност, а суровият талант на Хейдън бил само плюс. В крайна сметка след излизането на филма по екраните, списание People включва Хейдън в прочутия си списък "50-те най-красиви хора на света". С излизането на екрана на третата серия от новия "Star Wars" – "Епизод III: Отмъщението на ситите", характерът на героя на Хейдън значително се променя от позитивен към негативен, а актьорът се справя достойно с този преход. Гняв и ненавист в "Отмъщението на ситите" сменят усмивките и целувките от "Клонираните атакуват".

В промеждутъка между снимките на двата филма Хейдън играе в независимата драма „Падение: Историята на Стивън Глас”, под продуцентския патронаж на Том Круз. Това е филм за реално съществуващ човек, млад журналист, работещ за няколко уважавани издания, специализирал с в авторски разследвания по най-разнообразни събития. Хейдън изпълнява ролята си на достатъчно високо психологическо ниво, за да предаде убедително душевните перипетии на човек с несъмнен талант, но използващ го не по предназначение. Ролята му носи номинация за наградата "Golden Satellite".

Засега участието в "Star Wars" си остава най-голямото постижение на Крисченсен, въпреки добрата му игра и в „Къщата на моя живот”, отбелязана с номинация за „Златен глобус” като най-добър актьор в поддържаща роля. Благодарение на Джордж Лукас за него узнава целият свят, както и преди 30 години светът научи за малко известния Марк Хамил, изиграл в първата трилогия сина на Анакин Скайуокър. Хейдън бе в Кан върху знаменития червен килим на международния кинофестивал и в обкръжението на звезди от първа величина. Сега пред него, още преди да е навършил 25 години, са открити всички перспективи и много се надяваме да оправдае доверието.

Предстои да проверим това в следващите му филми. Засега вече готови са „Factory Girl”, „Awake”, в който играе главната роля на човек, който се събужда по време на сърдечна операция и усеща всичко, но е напълно парализиран, и историческото приключение по мотиви от Декамерон „Virgin Territory”. колин фърт
Copyright © 2024 Dir.bg.