Мустанг

Mustang

Франция, Германия, Турция, Катар | 2015г | 97 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 19.05.2015
Премиера в България: 21.10.2016
Производител: CG Cinema, Vistamar Filmproduktion, Uhlandfilm, Bam Film
Разпространител: Bulgaria Film Vision
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2016 г. (най-добър чуждоезичен филм)
Номинация за Златен глобус 2016 г.
Награда и 2 номинации от кинофестивала в Кан 2015 г.
Награда и номинация от Европейски филмови награди 2015 г.
Награди и номинации от множество кинофестивали
Голямата награда "Златната афродита" на 24 международен филмов фестивал "Любовта е лудост" Варна 2016 г.

Филмът представя "престъплението" на млади момичета от едно общество, което все още е под контрола на мъже, прекланящи се пред религиозните и местни традиции.

Пет сестри в невръстна възраст са затворени в семейството си заради свобода в поведението си, което се тълкува като нечувана дързост в една консервативна патриархална среда.

Началото на лятото в малко селце в Северна Турция. Пет осиротели момичета - Лале и нейните четири сестри се заиграват около брега на морето с техни съученици, докато се връщат от училище на път за вкъщи. Те не знаят, че техните невинни детски игри ще доведат до скандал с неочаквани последствия. Момичетата са обвинени в „непристойно поведение“ от тяхното семейство - баба и чичо, които превръщат къщата им в затвор. На всички прозорци са сложени решетки, всички телефони и компютри са прибрани. Свободата на момичетата е ограничена, а училищните уроци са заменени с домакински, за да ги подготвят да станат булки. И браковете започват, ускорени, договорени и подредени един след друг.
По-големите сестри са омъжени, но по-малките се сплотяват, за да избегнат същата съдба. Силната любов между тях им дава сигурност да се бунтуват и противопоставят, да върнат совободата си и да определят сами бъдещето си.

Филмът е първи игрален филм за френската режисьорка Дениз Гамзе Ергювен. Тя безотказно избягва да попадне в капана от ридание и прекомерна драматизация, докато рисува точен портрет на прогресивното лишаване от свобода на младите момичета от едно патриархално общество с благословията на традицията зад него. Ергювен избира да разкаже историята на петте сестри през очите на най-малката - Лале (Гюнеш Сенсой), която със своя бунтовен характер, енергия и слънчев оптимизъм компенсира по-мрачните елементи в историята.

Излъчване на "Филмови дни LUX 2015" - 10.12.2015 г. в София.
Прожекция на "Любовта е лудост" Варна: 27.08.2016 г.

Свързани новини

"Младост" триумфира на Европейски филмови награди 2015 9 заглавия в шортлистата за номинации за чуждоезичен Оскар Топ 5 европейски филма на Cineuropa Номинациите за Златен глобус 2016 "Завръщането" и "Марсианецът" - най-добри филми на "Златен глобус" 2016 "Завръщането" води с 12 номинации за Оскар Българският филм „Урок” е сред финалистите на фестивала в Карлови Вари Три филма финалисти за наградата LUX на Европейския парламент bTV закупи правата за излъчване на наградите Оскар до 2018 г. Раздадоха наградите на Френската академия - Сезар 2016 Връчиха Оскарите, списък на наградените Даниел Крейг и Хали Бери във филм на френска режисьорка Карлови Вари 2016 в цифри Започна фестивалът ”Любовта е лудост” Наградите на "Любовта е лудост" 25 световни и 8 международни премиери на фестивала в Торонто - TIFF Финалистите за LUX: „Стикс“, „Другата страна на всичко“ и „Жена на война“ "Любовта е лудост 30" от 26 август 2022

Кастинг

Режисьор: Дениз Гамзе Ергювен
В ролите: Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу, Тугба Сунгьорогу, Елит Исджан, Илайда Акдоган
Сценаристи: Дениз Гамзе Ергювен, Алис Винокур
Продуцент: Шарл Жилибер
Музика: Уорън Елис
Оператори: Давид Шизале, Ерсин Гок
Copyright © 2024 Dir.bg.