Легендата за Тарзан

The Legend of Tarzan

САЩ | 2016г | 110 минути | 3D , 4DX , IMAX , Екшън , Приключенски , Фентъзи | Официален сайт
- 7.9/10

За филма

В разпространение от: 30.06.2016
Премиера в България: 08.07.2016
Премиера на DVD: 21.11.2016
Производител: Dark Horse Entertainment, Jerry Weintraub Productions, Riche Productions, Village Roadshow, Warner Bros.
Разпространител: Александра Филмс

По историята и героите, създадени от американския писател Едгар Бъроуз през 1912 г. Филмът е заснет в Англия и Уелс.

Тарзан (Александер Скарсгард), вече приспособил се към живота в Лондон, се връща към предишния си живот в джунглата, за да разследва дейностите в миньорски лагер.

Създателите на филма ни представят свеж и изцяло нов поглед към легендата. Действието се развива години, след като Тарзан е напуснал джунглите на Африка. Все пак ще видим моменти на порастването му сред дивата джунгла, как е отгледан от маймуната Кала и как алфа мъжкарят Керчак никога не приема напълно човешкото дете сред тях.

Новият филм е обратното на всички предишни адаптации на тази много известна история, които акцентират върху опитомяването на звяра, докато тук става дума за освобождаване на звяра.

С Александер Скарсгард в главната роля, филмът разполага със невероятен актьорски състав, включително Самюъл Джаксън, Марго Роби, Джаймън Хаунсу, Джим Бродбент и Кристоф Валц. Изумителна джунгла е дело на художника на продукцията, английския сценограф Стюарт Крейг. Йейтс и неговият екип са създали един динамичен, зрелищен и грандиозен свят с гигантски дървета, безброй лиани и пълзящи растения, които като балдахин се спускат надолу до гъстите храсталаци.

Дори Йейтс изглежда е поразен от мащаба и се отнася с леко страхопочитание към педантично изработените декори от сътрудника му от филмите за Хари Потър. „Тарзан е емблематичен герой със завладяваща история и той никога не се е появявал на подобна сцена, с каквато разполага в този филм. Това не е и Тарзан, когото познавате - не е момчето с препаската. Това е голямо, епично изживяване, което се основава на това, как виждаме света в момента, как сме свързани един с друг, с животните и с планетата, която всички населяваме.“ - казва режисьорът. „Виждаме в ретроспекции как младата Джейн тръгва из джунглата в търсене на мистериозния призрак на Тарзан. Тя е момичето, което го кани да напусне джунглата и го избавя от този насилствен живот. Тя го спасява, а по време на нашия филм Тарзан трябва да я спаси - защото той наистина не може да оцелее без нея.“

„Има страхотни герои, романтика, хумор и невероятен екшън“ - добавя продуцентът Дейвид Барън. „Това е изцяло насочен към публиката филм с изключителен мащаб, мисъл и пулсиращо сърце.“

В началото на сюжета Джон Клейтън III, облечен в костюм от три части, пие чай с министър-председателя и разговаря на перфектен английски език. Героят е роден и израснал в джунглата, но когато го срещаме за първи път във филма, той живее в Лондон вече почти десет години. Клейтън е примамен обратно в бившия му дом в Конго от търговска мисия, но той бързо открива, че това е капан, който го използва за пионка в една смъртоносна схема за затягане на хватката на Белгия в Централна Африка. И тези, които дърпат конците на користния заговор, нямат представа каква сила отприщват, когато вместо Тарзан, залавят единствената душа, за която той ще рискува живота си - Джейн.
Александер Скарсгард: „Едва след като се завръща в Конго, слоевете бавно започват да се отмиват и той се превръща от изтънчен британски лорд в първичното си състояние, от Джон Клейтън става Тарзан. А той не иска това. Страхува се от това какъв е бил, страхува се от животинската страна на своята личност. Но той е уязвим без Джейн - и начинът, по който двамата намират пътя обратно един към друг, наистина движи историята.“ Правилата на играта се променят, щом Тарзан се гмурва обратно в джунглата – люлеене по лианите, гмуркане от скали и дори скачане върху движещ се с висока скорост влак – само за да я спаси.

Марго Роби: „Независимо от факта, че е в плен през по-голяма част от филма, Джейн е много упорита и независима - почти по крайност.“ Тя е най-непокорна, когато е в компанията на корумпирания белгийския пратеник и организатор на заговора да се примами Тарзан обратно към Африка, Леон Ром (Кристоф Валц).

Джордж Вашингтон Уилямс (Самюъл Джаксън) е реален персонаж от истинския живот, сравнително непознат герой от американската история през XIX век, който става неочакван съюзник на Тарзан. Исторически е съществувал такъв човек, който действително е заминал за Конго и е написал писмо до крал Леополд II какво се случва с населението там.

Филмът е посветен на продуцента Джери Уайнтрауб (1937 - 2015).

Кастинг

Режисьор: Дейвид Йейтс
В ролите: Александер Скарсгард, Марго Роби, Кристоф Валц, Самюъл Джаксън, Каспър Кръмп, Джим Бродбент, Джаймън Хаунсу, Марк Престън, Териса Чърчър, Бен Чаплин, Иън Мърсър
Сценаристи: Стюарт Бийти, Крейг Бруър, Адам Козад
Продуценти: Дейвид Барън, Джери Уайнтрауб, Дейвид Йейтс
Музика: Марио Григоров
По книгата на: Едгар Бъроуз
Оператор: Хенри Бреъм
Copyright © 2024 Dir.bg.