Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син

The Prosecutor the Defender the Father and His Son

България, Швеция, Холандия | 2015г | 102 минути | Драма , Исторически | Официален сайт
- 1.8/10

За филма

В разпространение от: 19.11.2015
Премиера в България: 25.03.2016
Производител: Клас Филм, Filmlance International, Phanta Film
Разпространител: Purple Rain Distribution

По действителен случай, тематично продължение на филма „Разследване” (2006 г.).

Главният прокурор на Международния трибунал за войната в бивша Югославия - Катрин Лагранж, призовава в съдебната зала като свидетел сръбското селянче Деян Палич. Момчето има присъда в Босна за участие във военни престъпления, а в Хага се явава ключов свидетел срещу високопоставения сръбски военен Милорад Кръстич. Показанията на Деян са важни и конкретни, защото са лични. За всички изглежда, че делото ще завърши със справедлива присъда за военнопрестъпника и това ще бъде първата голяма победа за Трибунала.

Но адвокатът на обвиняемия - известният шведски юрист Михаил Фин, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на „новия правов ред”, усеща, че има нещо нередно и предприема лично разследване в Босна...

Разказ за стойността на живота на малкия човек и за измеренията на човешкото достойнство - действителен казус от трибунала в Хага (случая Мирослав Деронич) с историята за едно съвременно жертвоприношение.

Иглика Трифонова: "Възможно е един човек да бъде принесен в жертва в името на големите идеали, голямото право. Това е история за малкия човек в центъра на мащабните политически събития и водовъртежи, а също така и за трудния и мъчителен път на Балканите към Запада."
"Филмът не е юридически, а по-скоро психологически, екзистенциален. нас е важно да видим, какво може да ни се случи, ако една искра от политиката запали етническо напрежение на място, където от векове съжителстват християни и мюсюлмани".

Филмът е заснет в Босна, Холандия (Амстердам и Хага) и Швеция (Малмьо и с декор на Хагския трибунал в студиото в Истад).

Прожекция на София Филм Фест - 10.03.2016 г.
Прожекция в кино Одеон: 15.06.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Иглика Трифонова
В ролите: Роман Боренже, Самуел Фрьолер, Ованес Торосян, Красимир Доков, Лабина Митевска, Нермина Лукач, Изудин Байрович, Игор Скварица, Ервин Боцолини, Патрик Карлсон, Миодраг Стоянович
Сценарист: Иглика Трифонова
Продуценти: Росица Вълканова, Майке Бенсхоп, Мариен де Фрис, Петра Гойдингс, Улф Синерхолм
Музика: Теодосий Спасов
Оператор: Рали Ралчев
Copyright © 2024 Dir.bg.