11 А

11th A Grade

България | 2015г | 84 минути | Драма , Комедия , Юношески | Официален сайт
- 3.3/10

За филма

В разпространение от: 08.10.2015
Премиера в България: 29.01.2016
Производител: Корунд-Х, Аудиовидео Орфей, Ню Бояна Филм, Меджик шоп
Разпространител: bTV Studios

Сюжетът на „11 А” проследява историята на Лина Николова (в ролята - Яна Маринова), бивша състезателка по спортни танци, която приема предизвикателство, за което отдавна е мечтала - да бъде преподавател по литература в елитна столична гимназия. Педагог с малък опит, тя е назначена по заместване. Заобиколена от колегиално недоверие и своенравни ученици, тя бързо разбира, че стандартните методи на работа няма да подействат. Съчетала в себе си борбен дух, неподправено поведение и новаторски методи, Лина успява да се справи с предизвикателствата на учениците си и да ги спечели на своя страна. В същото време, залата за танци, ремонтирана повече от две години, е готова и дългогодишната й мечта да ръководи собствени групи е на път да се сбъдне. Учениците й обаче отказват да се сбогуват с нея толкова лесно и й отправят едно последно предизвикателство. Предизвикателство, което ще постави вече силно привързаната към тях Лина пред дилемата да избира между инструктор по танци и учител.

На пръв поглед Лина има всичко необходимо, за да се справи с работата - нужното образование, вродена доброта и състезателена борбеност. Но учениците, на които трябва да бъде класен ръководител, се оказват неконтролируеми и разглезени богаташки деца, на които не са им чужди наркотиците, алкохола, своенравието, бунтарският дух и надменността.

Най-голямата „война“, която предстои на Лина, е с лидерките на класа - Симона и най-добрата й приятелка Наталия, за които най-висшата цел е да превърнат живота на всеки един преподавател в ад. Лина се оказва в най-безпощадното състезание, в което е участвала - да намери общ език с младежите и да провокира в тях интерес към вече забравените ценности, за които са писали Вазов, Ботев и всички български герои. За да постигне успех, новата учителка трябва да се докаже пред децата, като играе по техните правила. Истинската битка се развива и на дансинга под ритъма на хип-хоп и латино танците в завладяваща симбиоза между двата стила.

Но Симона, Наталия и техните съученици не са единственото премеждие, с което ще се сблъска Лина. Тя трябва да надвие закостенелите разбирания на свои колеги (в ролята на една от които влиза Бойка Велкова). В същото време бивщата танцьорка ще се опита да се справи с трусовете в личния си живот – отчуждаването на съпруга й и бивш партньор на дансинга Иван (Башар Рахал) и стреса, завладял сина й Христо. Единствен съюзник младата жена намира в лицето на своя колега, учителя по философия Асен Петров (Ники Сотиров).

Въпросът е, ще успее ли Лина да спечели състезанието, от което зависят собствените й щастие и мечти. Какви уроци ще й предаде суровата реалност и ще запази ли собствените си добродетели... Каква е разликата между очакванията и действителността в преследването на собствените мечти и достатъчна ли е „голата“ доброта, за да пребориш моралния упадък на съвременното общество.

Премиерно излъчване - в конкурсната програма на кинофестивала "Златна роза" - Варна, 08.10.2015 г.
Прожекция на София Филм Фест: 19.03.2016 г.

Кастинг

Режисьор: Михаела Комитова
В ролите: Яна Маринова, Ралица Паскалева, Ники Сотиров, Башар Рахал, Бойка Велкова
Сценарист: Николай Колев
Продуцент: Христо Христов
Музика: Свилен Начев, Венцислав Лалев
Оператор: Емил Топузов
Copyright © 2024 Dir.bg.