Пулсът на парите

Money Monster

САЩ | 2016г | 99 минути | Драма , Трилър | Официален сайт
- 8.6/10

За филма

В разпространение от: 12.05.2016
Премиера в България: 27.05.2016
Производител: Smokehouse Pictures, TriStar Pictures, Village Roadshow, Columbia Pictures, Sony Pictures Entertainment
Разпространител: Александра Филмс

Осми режисьорски проект (4-ти в кино) на Джоди Фостър.

Напрегнат трилър за света на крупните финансовите операции, чието действие се развива в реално време. Лий Гейтс (Джордж Клуни) е популярен телевизионен водещ, чието финансово шоу е хит на Уолстрийт, а Пати Фен (Джулия Робъртс) е неговият продуцент. След като е коментирал акции на хайтек компания, които ненадейно са се сринали, целият екип на предаването е поставен в екстремна ситуация - обикновен човек и разярен инвеститор като Кайл Будуел (Джак О'Конъл) нахлува и превзема студиото, заплашвайки да го взриви, понеже е загубил всичките си спестявания.

Гейтс е взет за заложник на живо в ефир и двамата с Фен трябва да намерят начин да останат живи, докато едновременно с това разкриват истината за големи финансови спекулации. По време на напрегнатия сблъсък, излъчван пряко по телевизията пред очите на милиони зрители, притиснатите от ограниченото време Лий и Пати трябва трескаво да действат, за да разкрият мистерията и конспирацията на световните финансови пазари. Кайл залага на насилието, за да потърси отговорност от виновните за несправедливостта и финансовата му смърт, а според него това са тв водещият и директорът на фонда, в който е инвестирал парите си - Уолт Камби (Доминик Уест).

Шефът на връзки с обществеността на фонда - Даян Лестър - е изиграна от Катрина Балф. Тя е говорител на компанията, въвлечена в безпрецедентната финансова криза. Актьорският състав се допълва от Джанкарло Еспозито, който играе ролята на Маркус Пауър, капитан от полицията, който се опитва да реши ситуацията по свой начин.

Джоди Фостър: „Това, което най-много ми харесва в този филм, е, че в него има две неща, които хората понякога си мислят, че са противоположни: едното е вълнуващият, забързан, интелигентен трилър, който все пак е разбираем и достъпен. Другото е може би най-важната причина зрителите да ходят на кино - да бъдеш развълнуван от една истинска история. За мен най-вълнуващата част от историята - освен ченгетата, хеликоптерите, оръжията, бомбите и трескавото напрежение - е развитието на образа на Лий Гейтс. Първоначално той е един повърхностен, самодоволен, празен човек, който въпреки успешната си кариера е провал в очите на всички, включително и своите. Джордж наистина трябваше да представи героя си като абсолютно завършен задник, именно това обичам у него - абсурдна е гледката как един бял мъж на средна възраст се щура и имитира безумни хип-хоп танци, не може да не се засмееш на този гротесков палячо. Но той преживява ужасен шок, който го принуждава, с помощта на Пати, да открие своята човечност, израстване, развитие и промяна."

Джордж Клуни: „Светът на парите е излязъл извън контрол. Когато нещата се объркат, вие всъщност не разбирате, че са се объркали - и обикновените хора остават измамени.“

Джулия Робъртс: „Той е див и непредсказуем, а тя просто се опитва да контролира хаоса. Пати никога не знае какво ще направи Лий. Има аспекти на връзката им, когато двамата са перфектният работен екип, а после следват моменти, когато на нея й идва до гуша и би предпочела да работи на друго място. В същото време Пати изпитва огромно количество радост, защото двамата са противоположности. А когато някой намери своята пълна противоположност, става любопитно и интригуващо."

Доминик Уест: „Кайл задава трудни въпроси, които никой не смее да попита. Той отказва да си затваря очите за това, което се е случило. Знае, че няма да си получи парите обратно, но държи да получи отговори с всички възможни средства. Лесно би било Кайл да се представи като злодей. Много е крайно да заплашваш, че ще отнемеш нечий живот, но аз чувствам, че е той е бил бутнат отвъд границата и се е пречупил. Действията му са отчаяни и той знае, че ще плати висока цена за тях. Но аз се надявам, че ще съумея да покажа на зрителя да разбере причините, които са го довели до точката на пречупване."

Кастинг

Режисьор: Джоди Фостър
В ролите: Джордж Клуни, Джулия Робъртс, Джак О'Конъл, Катрина Балф, Емили Мийд, Доминик Уест, Грета Лий, Джанкарло Еспозито, Оливия Лукарди, Крис Бауер
Сценаристи: Алън ДиФиоре, Джим Кауф, Джейми Линдън
Продуценти: Лара Аламедин, Джордж Клуни
Оператор: Матю Либатик
Copyright © 2024 Dir.bg.