Синът на Саул

Saul fia

Унгария | 2015г | 107 минути | Драма , Исторически , Трилър | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 11.06.2015
Производител: Laokoon Filmgroup
Разпространител: 20 София Филм Фест 2016
Награди и номинации: 4 награди (вкл. Голямата награда на журито) и 2 номинации (вкл. за Златна палма) от кинофестивала в Кан 2015 г.
Награда Оскар 2016 г. (най-добър чуждоезичен филм)
Златен глобус 2016 г.
Награда от Британската академия 2017 г. (най-добър неанглоезичен филм)
Най-добър режисьор от кинофестивала в Стокхолм 2015 г., „Алуминиев кон” за режисьорски дебют и номинация за най-добър филм
Най-добър филм („Златна количка”) от кинофестивала в Загреб 2015 г.
Специална награда на журито в Сараево 2015 г.

"Son of Saul":

Радикален като съдържание и провокативен като изобразителен експеримент филм на унгарския дебютант в игралното кино Ласло Немеш.

Той пренася зрителя в концентрационен лагер през Втората световна война.
1944 година, Аушвиц. Ужасяващата история разказва за Саул Ауслендер (Геза Рьориг) – член на "зондеркоманда", т.е. група еврейски затворници, изолирани от останалите и принудени да сътрудничат на нацистите в техния план за унищожение на събратята им - да работят в газовите камери и да изгарят труповете.

Един ден в крематориума Саул открива младо момче, което взима за своя син. Той е потресен и ще направи всичко което е по силите му, за да го погребе, а да не го изгори - в което намира свое морално оцеляване. Докато зондеркомандата планира въстание, Саул се решава на невъзможна задача: да извади тялото на момчето от пламъците, да намери равин, който да произнесе траурен кадиш и да погребе момчето по подобаващ начин.

Режисьорът Немеш открил сборник с текстове, написани от членове на зондеркомандос и решил да представи тази тема в свой филм. Част от семейството му са украински евреи, намерили смъртта си в Аушвиц. "Питах се какви усещания са имали евреите, когато са пристигнали на рампата в Биркенау. Какво са виждали? Какви са били последните им часове? Това ме накара да заснема филма".

Немеш: "Филмът ни пренася в този ужасяващ завод, който произвежда трупове. Саул е в този завод на смъртта. Той обаче вече не вижда завода, нито депортираните, нито труповете. Онова, което се опитва да направи, е да погребе младото момче, за което смята, че е неговият син".

Прожекции на София Филм Фест: 14-31.03.2016 г.

Свързани новини

9 заглавия в шортлистата за номинации за чуждоезичен Оскар Топ 5 европейски филма на Cineuropa Френският "Дийпан" със Златна палма в Кан 2015 Българският филм „Урок” е сред финалистите на фестивала в Карлови Вари "Завръщането" и "Марсианецът" - най-добри филми на "Златен глобус" 2016 Обявиха заглавията, които ще се състезават за „Златна палма” Професионални награди: Иняриту с признанието на режисьорската колегия 8 филма в програмата на 20-ия София Филм Фест с номинации за „Оскар“! Раздадоха наградите на Френската академия - Сезар 2016 Наградите "Независим дух" 2016: Спотлайт с 5 награди "Завръщането" води с 12 номинации за Оскар Връчиха Оскарите, списък на наградените Стана ясно журито на фестивала в Кан 2016 Останаха 9 кандидати за чуждоезичен Оскар 2017 Sony Pictures Classics взе "Залез" на Ласло Немеш „Залез“ и „Тайните на Киетуд“ идват на София Филм Фест IFC Films пускат драмата "The Nest" на голям екран

Кастинг

Режисьор: Ласло Немеш
В ролите: Геза Рьориг, Левенте Молнар, Урс Рехн, Тод Чармънт, Йержи Валцак, Гергьо Фаркаш, Марцин Чарнецки, Уве Лауер, Кристиан Хартинг, Левенте Орбан, Камил Доброволски
Сценаристи: Ласло Немеш, Клара Ройер
Продуценти: Габор Райна, Габор Шипош
Музика: Ласло Мелиш
Оператор: Матиаш Ердеи
Copyright © 2024 Dir.bg.