Смелата Ваяна

Moana

- 8.4/10

За филма

В разпространение от: 23.11.2016
Премиера в България: 25.11.2016
Производител: Walt Disney Animation
Разпространител: Форум Филм България

a.k.a. "Vaiana":

В древна Океания в южната част на Тихия океан, младата Ваяна (озвучена от 14-годишната хавайка Аули'и Кравайо, Михаела Маринова в българския дублаж) има природен талант на навигатор и го използва, за да открие приказен остров, когато семейството й е в нужда.

По време на пътуването си, в търсене на собствената си идентичност и спасение за народа си, тя се среща със своя герой - някога могъщия и почитан легендарен полу-бог Мауи (Дуейн Джонсън / Момчил Степанов), който ще й помогне в търсенето. Заедно те плават през открития океан, срещайки по пътя си гигантски чудовища и невъзможни за преодоляване препятствия, а Ваяна осъществява древната повеля на дедите си и открива това, което винаги е търсила – собствената си самоличност.

Ваяна носи приключенски дух, упорита и състрадателна е. Във филма една 16-годишна девойка търси истинската си същност. Докато баща й – Вожд Туи (Михаил Билалов) – настоява тя да последва примера му и един ден да стане водач на хората на острова, Ваяна я влече океанът. На хората от селото им е забранено да прекрачват безопасните води на рифа, но откритото море зове Ваяна.
„Изглежда невъзможно да последва повика на сърцето си и да остане вярна на народа и културата си,“ казва режисьорът Рон Клемънтс. - „Нейните прародители са мореплаватели, но тя не знае това.“ Когато опасност грози острова, момичето нарушава правилата и отплава на епично приключение, което да спаси нейния народ и може да възвърне дните на славните мопреплаватели.

Мауи е чаровен и забавен полубог, който притежава магическа въдица - превръща се във всякакви животни и вади острови от морето! Мауи някога е бил най-големият герой на Океания, а тялото му е изпъстрено с татуировки, посветени на големите му победи, включително и умалена рисунка на самия него, която играе ролята на съвестта му.
„Мауи е виновен за проблемите на народа на Ваяна и е нещо като потънал в забрава герой,“ споделя режисьорът Джон Мъскър. - „Той много иска да успее, което често го въвлича в неприятности,“ добавя другият режисьор - Рон Клемънтс.

Още герои:
- Тала, бабата на Ваяна, е духовита старица, която пази тайните на предците. Тя е и най-добрият приятел и довереница на островната принцеса. Също като внучката си, тя има специална връзка с океана. Баба Тала знае в сърцето си, че водната шир има своите планове за Ваяна, но няма да разкрие легендарните тайни на своите предци, докато не му дойде времето.
- Малките пирати, какаморите, са облечени в доспехи от кокосови черупки. Те са безмилостни воини, които няма да се спрат пред нищо, за да постигнат целите си. Живеят на полуразрушен кораб, който се носи свободно из океана.
Бащата на Ваяна, Вожд Туи, е обаятелният и уважаван водач на народа на остров Мотунуй. Той силно желае Ваяна да го наследи, но се плаши от силната връзка на дъщеря си с пкеана и света отвъд рифа. Макар да изглеждат много различни, Вожд Туи и Ваяна си приличат повече отколкото осъзнават.
Майката на Ваяна - Сина - винаги е на нейна страна. Сина разбира желанието на дъщеря си да плава, но и тя като съпруга си иска да я предпази от митичните опасности, които дебнат от другата страна на рифа. Въпреки това Сина вярва, че Ваяна сама ще вземе правилните решения за живота си.
Таматоа е егоистичен, 15-метров рак, който живее в Лалотай – царството на чудовищата. Самомнителният черупчест звяр иска да остане винаги „на дъното“ и свръхкомпенсира явните си недостатъци, кичейки се с лъскави дрънкулки. Алчният колекционер ревниво пази своята нарастваща колекция от вещи и не крие злобата си към Мауи.
Хейхей е глупав петел, "селският глупак". Когато нищо неподозиращото пиле попада в кануто на Ваяна, той без да иска получава място на първия ред в епичното пътешествие. Мауи вижда в пернатото своята вечеря, но доброто сърце на Ваяна я кара да го защити и спаси.
Пуа е верният домашен любимец на Ваяна, надарен с енергията и ума на пале. Той е наивен и сладък и би направил всичко за Ваяна. Пуа просто иска тя да е щастлива.

Историята на филма е вдъхновена отчасти от историята на народите на Океания. Преди три хиляди години полинезийските мореплаватели, може би най-великите моряци на света, са кръстосвали Тихия океан, откривайки хиляди острови. Но, според учените, тези пътешествия спират за около 1000 години и никой не знае защо! Огромното количество теории - защо се получава тази дупка от хиляда години - запалва въображението на създателите на филма.

„Плаването е огромна част от културата и наследството на тихоокеанските народи. Древните полинезийци са намирали пътя си през океана без наличието на модерни инструменти, осланяйки се единствено на познанията си за природата, звездите, вълните и теченията. Океанът не разделя, а събира островите. Плаването е истински повод за гордост за жителите на тихоокеанските острови и е част от идентичността им. Те са били и все още са едни от най-големите изследователи на всички времена. Това, което са постигнали, е страшно сложно и граничи с чудото.”

Режисьорите са автори на едни от най-обичаните Дисни класики като „Малката русалка“, „Аладин“, „Херкулес“ и „Принцесата и Жабока“, а музиката е на носителя на награди „Тони“ Лин-Мануел Миранда, носителя на награда „Грами“ Марк Мансина и на основателя и вокалист на световнопризнатата група за world музика Te Vaka – Опетая Фоа‘и.

(озвучен на български език)

Кастинг

Режисьори: Рон Клемънтс, Джон Мъскър
Сценаристи: Джаред Буш, Рон Клемънтс, Джон Мъскър, Памела Рибън
Продуцент: Оснат Шурър
Музика: Опетая Фоа'и, Марк Мансина, Лин-Мануел Миранда
Озвучен на български от: Михаела Маринова, Мая Новоселска, Михаил Билалов, Момчил Степанов, Яница Маслинкова, Калина Асенова, Атанас Сребрев, Росен Русев
Озвучен от: Аули'и Кравайо, Дуейн Джонсън, Алън Тюдик, Филипа Су, Никол Шързингър, Джемейн Клемент, Темуера Морисън, Рейчъл Хаус, Алън Тудик
Copyright © 2024 Dir.bg.