Воевода

Chieftain

България, Хърватия | 2017г | 126 минути | Драма , Екшън , Исторически | Официален сайт
- 3.8/10

За филма

В разпространение от: 13.01.2017
Премиера в България: 13.01.2017
Производител: MQ Pictures, Фокус медия, Ню Бояна Филм, Дрийм Тийм Филмс
Разпространител: Лента

По очерка "Румена войвода" от сборника „Хайдути” (1960 г.) на българския писател Николай Хайтов и по спомени на очевидци.

Истинската история на Румена (в ролята - Зорница София): майка, която е принудена да изостави дете и дом и да оцелява в суровия мъжки свят на 19 век. Тя предвожда чета, която налага свое правосъдие в завладяната от Османската империя България.

Защо една майка оставя детето си и бяга в гората? Коя кауза струва повече от собствения живот и семейното огнище? Свидетелство за силата на женския дух и участието на множество жени в хайдушкото движение.

Зорница София:
„Изключително интересен свят, който не познаваме. По време на проучванията за филма разбрах колко много жени-войводи е имало в този период. Има над 35 жени, за които е писано през годините, но досега не е създаден филм за тях“.

Филмът е плод на 5 години възкресяване на език, автентични детайли, облекла, традиции и оръжия от онова време.

Производител: Ем Кю Пикчърс със съдействието на Национален филмов център, в копродукция с Фокус Медия, със съдействието на Хърватски Аудиовизуален Център, в копродукция с Ню Бояна Филм, Дрийм Тийм Филмс и Нова ТВ.
Монтаж - Виктория Радославова, саунд - Иван Андреев.

Прожекция на София Филм Фест: 12.03.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Зорница София
В ролите: Зорница София, Валери Йорданов, Горан Гънчев, Димитър Селенски, Леарт Докле, Владимир Зомбори, Петър Генков, Йордан Биков, Александър Алексиев, Валентин Танев, Ники Амрита Николай
Сценарист: Зорница София
Продуценти: Зорница София, Ирена Маркович, Ярив Лернер, Евтим Милошев
Музика: Кайно Йесно Слонце, Дарко Маркович
Оператори: Крум Родригес, Миглена Цонева-Глена
Copyright © 2024 Dir.bg.