Люмиер!

Lumière!

Франция | 2016г | 90 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 03.10.2016
Производител: Sorties d
Разпространител: България Филм Вижън

(черно-бял)

Подбрана колекция от реставрирани копия на основните филми на пионерите на киното - братя Люмиер.

Работници излизат от фабрика, пресичайки пътя един на друг, докато се прибират по домовете си, и тъкмо преди портала да се затвори, някой се опитва да влезе вътре... Лодка акостира и разтоварва добре облечените си пътници… Работници бутат голяма тухлена стена, последният остатък от неясна структура, докато тя не рухне.
Тези обикновени моменти, заснети на кино от братята Люмиер – изобретателите на киноапарата,с който се ражда киното, което познаваме, – стават все по-безценни с оглед на културната и технологична еволюция от последния век. При все че събитията, уловени от Люмиер на целулоидната лента, са въплъщение на баналното ежедневие във времето, когато са заснети, историческата мяра ги показва като основите на най-популярната форма на изкуството в последните 120 години.

Наследството на Люмиер не бе особено популярно до днес. А сега, с Люмиер!, се вдъхва нов живот на най-старите движещи се образи в света.

Тази компилация включва 98 кратки филмчета, заснети от братята, реставрирани за дигитална презентация и представени с любов от киноисториците Тиери Фремо и Бертран Таверние.

Проницателният и забавен разказ на Фремо разкрива процеса, чрез който пионерите са достигнали до създаването на тези иконични изображения, и проследява забележителното им влияние. Братя Люмиер, заедно с Фремо и Таверние, ни пренасят във времена, когато гледането на кино е било чудо, имащо малко общо с компютърната графика или специалните ефекти. Тази вдъхновена селекция предлага дълго жадувано възраждане за душата на киноманите.

Прожекция на "Любовта е лудост" Варна: 27.08.2017 г.
Прожекция на Киномания: 11.2017 г.

Кастинг

Режисьор: Тиери Фремо
Сценарист: Тиери Фремо
Продуценти: Тиери Фремо, Бертран Таверние
Озвучен от: Тиери Фремо
Copyright © 2024 Dir.bg.