Вълшебната флейта

Die Zauberflöte

Великобритания | 2017г | 190 минути | Музикален , Опера | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 12.09.2017
Производител: Royal Opera House
Разпространител: Кино Арена

"The Magic Flute":

Джулия Джоунс дирижира впечатляващ спектакъл с прекрасен състав от изпълнители, между които Родерик Уилямс в ролята на Папагено.

Това е последната опера на Моцарт, писана в годината на неговата смърт. Операта е създадена по либрето на Емануел Шиканедер, който избира за сюжет приказната поема „Лулу, или Вълшебната флейта“ от книгата на Виланд „Джинистан“. Принц Тамино обещава на Царицата на нощта, че ще спаси нейната дъщеря Памина от магьосника Сарастро. Той се отправя на пътешествие, придружен от ловеца на птици Папагено, но не всичко е такова, каквото изглежда...

В класическата постановка на Дейвид Маквикър сериозното и комедията в творбата на Моцарт вървят ръка за ръка. Зрителите ще се пренесат в един фантастичен свят на танцуващи животни, летящи машини и ослепително блестящи небеса. Сценографията (на Джон Макфарлън) създава великолепен фон за разнообразието от музикални номера, от колоратурните фойерверки на Царицата на нощта до лиричния дует на Тамино и Памина и сърдечните, повлияни от фолклора арии на Папагено.

„Вълшебната флейта“ не е само комедия. Творбата изразява богатия духовен мироглед на Моцарт. В същността на тази вълшебна приказка се крие стремежа за търсене на мъдрост и добродетели, характерен за епохата на Ренесанса. Операта незабавно постига огромен успех сред публиката, а Салиери – големият конкурент на Моцарт, я нарича “operone” – велика опера.

Прожекции в кино Арена - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян: 11., 14. и 15.10.2017 г.

(изпълнява се на немски език, с български субтитри)

Кастинг

Режисьор: Дейвид Маквикър
В ролите: Родерик Уилямс
Музика: Моцарт
Диригент: Джулия Джоунс
Copyright © 2024 Dir.bg.