Кралицата на Шотландия

Mary Queen of Scots

Великобритания | 2018г | 124 минути | Биографичен , Драма , Исторически | Официален сайт
- 9.3/10

За филма

В разпространение от: 07.12.2018
Премиера в България: 25.01.2019
Производител: Working Title Films, Focus Features, Universal Pictures
Разпространител: Форум Филм България
Награди и номинации: 2 номинации за Оскар 2019 г. (костюми, грим и прически)
3 номинации от Британската академия (Марго Роби, грим и прически, костюми)

Опитът на кралицата на Шотландия и Франция Мария Стюарт (Сърша Ронан) да отстрани братовчедка си Елизабет I (Марго Роби), кралица на Англия, довежда до обвинения в държавна измяна и екзекуцията на Мария на 8 февруари 1587 г. чрез обезглавяване.

Филм за жестоката борба за надмощие между две силни жени в един мъжки свят. Биографичната продукция представя величествен разказ, базиран на реални исторически събития и пресъздаден по най-въздействащия начин - вдъхновена както от непримиримите характери на двете главни героини, съперници в любовта и властта, така и от духа на миналото, покварен от гръмки лъжливи обещания и алчност.

В основата на историческата драма е бурният живот на Мери, която само на 16 години става кралица на Франция. Вярна на непоклатимите си принципи, тя отказва да се омъжи повторно и се връща в родната Шотландия, за да поеме трона, който й принадлежи по право. Тя обаче предявява претенции и към английската корона - и така започва трагичната развръзка в живота й.

Шотландия и Англия са управлявани от властната Елизабет І, която от този момент нататък се превръща в най-жестоката съперница на Мери. Поставени в неравностойни условия, подкрепяни фалшиво от най-близките си поданици, превърнали се в обект на заговори и безмилостни кроежи, които да осуетят плановете им за господство, двете жени-регенти променят хода на историята.

Кастинг

Режисьор: Джоузи Рурк
В ролите: Сърша Ронан, Марго Роби, Джо Алуин, Дейвид Тенант, Гай Пиърс, Джак Лоудън, Джема Чан
Сценарист: Бо Уилимон
Продуценти: Тим Бевън, Ерик Фелнър, Дебра Хейуърд
Музика: Макс Рихтер
Оператор: Джон Матисън
Copyright © 2024 Dir.bg.