Червено, твърде червено

Je vois rouge

Франция | 2018г | 83 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 17.02.2018
Производител: Stank, Andolfi
Разпространител: 22 София Филм Фест 2018

"I See Red People":

Израсналата от 1990 г. във Франция Божина Панайотова, родена през 1982 г., изпада в пост-комунистическа параноя: защо семейството й е живяло относително добре в България преди падането на режима? Защо дядо й е карал западна кола? Дали не е потомка на част от тези „червени боклуци“, срещу които протестите продължават?

Във визуалния дневник на Панайотова попадат протестите от 2013 г., а тя се идентифицира с ценностите на протестиращите. В същото време усеща вътрешно противоречие - тя е от поколението, което тъкмо се е подготвило да става пионерче, когато системата се срутва.

Режисьорката настоява родителите й да изискат досиетата си и записва всяка своя стъпка, опитвайки да отговори на въпроса - може ли семейството й да понесе разкритията. Тя е в България, когато когато баща й и майка й от Франция през скайп се опитват да отговорят на всички нейни въпроси. Разискват как ще подадат молба в Комисията по досиетата, за да проверят какво има там за тях и за дядо й. Тук се крие силата на филма: историята се развива по време на снимките и самата режисьорка не знае къде ще я отведе.

Конфликтът между дъщеря и родители се изостря до крайност. Защо Илия Павлов притежава две картини на баща й, който е художник? Защо майка й има досие на агент от ДС? И каква роля играе служителят на ДС Трайко Шопов, неин близък приятел от онова време? Самата Божина в една сцена се усъмнява, че ще успее да направи филм, толкова болезнени се оказват разкритията.
Но нещата са по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед, и филмът премахва категоричните оценки. Божина осъжда собствения си, в един момент фанатичен поглед. "Превърнах се във войниче с камера", ще я чуем да казва на финала. И все пак за нея и семейството й филмът има терапевтичен ефект: "За да вървим напред, трябва да погледнем назад."

След 25 години в Франция се връщам в България с камера в ръката и едно главозамайващо съмнение: ами ако семейството ми е сътрудничило на Държавна сигурност? Ако родителите ми са част от тези « червени боклуци », срещу които народа протестира? Започвам да разследвам, готова на всичко. Приключението ми се превръща в трагикомична одисея, която смесва шпионски екшън със семеен филм.
"Исках да снимам приключението си, докато го изживявам, и използвам всички снимачни уреди, които можах да намеря - мобилни телефони, скайп, сплит скрийн, камери за наблюдение… Исках да наблюдавам не само реакциите на близките си, но и моите собствени като дъщеря и режисьор: до къде можеш да стигнеш в името на истината и на киното?
Отвъд политическите въпроси, исках да уловя невероятната борба между две поколения, които се опитват да се разберат."
Божина Панайотова

Премиера - в секция "Панорама" на Берлинале, 17.02.2018 г.
Прожекции на София Филм Фест: 15. и 19.03.2018 г.
Прожекции във филмотечно кино Одеон: 02. и 10.04.2018 г.
Прожекция в Дом на киното - София: 22.05.2018 г. и 20.08.2018 г.
Прожекции на CineLibri-София: 15. и 22.10.2018 г.

Кастинг

Режисьор: Божина Панайотова
В ролите: Божина Панайотова, Милена Макариус, Николай Панайотов, Камен Драганов
Сценарист: Божина Панайотова
Продуценти: Рой Арида, Арно Домерк
Музика: Емилиян Гацов-Елби
Оператори: Гзавие Сирвен, Божина Панайотова
Copyright © 2024 Dir.bg.