Писма от Антарктида

Letters from Antarctica

България | 2019г | 110 минути | Драма , Семеен | Официален сайт
- 7.2/10

За филма

В разпространение от: 11.10.2019
Премиера в България: 11.10.2019
Производител: Dynaminc Arts, Trafaret Films, Zoom Art
Разпространител: Лента/Би Ес Филмс

Житейска история, която се развива на фона на Антарктида. Взаимоотношенията между една майка - 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова), която е очен лекар, нейния малък син Ники (Симеон Ангелов) и таткото Симо - учен археолог и изследовател (Иван Стаменов), който е недалеч от Южния полюс в състава на полярна експедиция. Наскоро майка и син са се преместили в София, където не познават никого, а Ники е в нова предучилищна група. Той е силно привързан към баща си и с нетърпение очаква неговите имейли и колети; приема като скъпоценност всяко нещо, което получава от него, и го носи винаги със себе си.

Майката крие една голяма тайна от сина си, когото безумно обича и е готова да направи всичко за него. 8-годишното дете пък мечтае да отиде в Антарктида и да стане като проф. Пимпирев. Една самотна майка крие от своето момченце истината за неговия баща, загинал в автомобилна злополука и го лъже, че баща му е на експедиция - от негово име му изпраща писма и колети. Неочаквано в живота й се появява стара приятелка от детството, която иска да й помогне да преодолее травмата, но Диана не е готова да съобщи истината на сина си и непрекъснато отлага момента. Веднъж разкрита, лъжата става непоносима за сина. Майка и син постепенно откриват себе си.

Тема за това, как родителите се справят при травмиращи ситуации, когато трябва да съобщят нещо трагично на децата си, но искат и да предпазят психиката им. Развитията впоследствие са понякога драматични.

В ролята на ръководител на българските полярници от експедицията на южния континент е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си.

Снимките са осъществени от януари, март и лятото на 2018 г. в София и на остров Ливингстън.

Прожекция на Златна роза - Варна: 28.09.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Станислав Дончев
В ролите: Ирмена Чичикова, Иван Стаменов, Симеон Ангелов, Христо Пимпирев, Мая Бабурска, Диана Димитрова
Сценаристи: Теодора Маркова, Невена Кертова, Георги Иванов
Продуценти: Станислав Дончев, Теодора Стоилова
Музика: Александър Костов
Оператор: Мартин Димитров
Copyright © 2024 Dir.bg.