Бащата (2019)

The Father

България, Гърция | 2019г | 87 минути | Драма , Комедия , Семеен | Официален сайт
- 8/10

За филма

В разпространение от: 28.06.2019
Премиера в България: 24.07.2020
Производител: Абраксас Филм, Graal Films
Разпространител: Purple Rain
Награди и номинации: Голямата награда "Кристален глобус" от Карлови Вари 2019 г.
Голямата награда от Златна роза - Варна 2019 г.

В центъра на историята стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с наскоро починалата си съпруга Валя и да научи какво, „аджеба“, иска да му каже тя от отвъдното и защо звъни не на него, а на съседката.

Синът му Павел (Иван Бърнев), фотограф и твърдо стъпил на земята човек, се вижда принуден да зареже всичките си отговорности, за да опази нестабилния си татко от поразии и да го върне към здравия разум. Редица нелепи ситуации ще преведат двамата през трудния път на затоплянето на едни сякаш поначало изстинали отношения. В момент, когато шокът от загубата е в своя пик, разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието.

„Това е едно приключение на баща и син, което ще ви накара да се засмеете, но и да се замислите“, споделят авторите, почерпили сюжета, колкото и да е странно, от свое лично преживяване.

Прожекции в Карлови Вари: 02.-05.07.2019 г.

Кастинг

Режисьори: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
В ролите: Иван Бърнев, Иван Савов, Таня Шахова, Христофор Недков, Боян Дойчинов, Николай Тодоров, Маргита Гошева, Мария Бакалова
Сценаристи: Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Продуценти: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Константина Ставриану, Ирини Вугюкалу
Музика: Христо Намлиев
Оператор: Крум Родригес
Copyright © 2024 Dir.bg.