Братко Слънце, Сестро Луна

Brother Sun, Sister Moon

Великобритания, Италия | 1972г | 122 минути | Биографичен , Драма , Исторически | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 02.12.1971
Разпространител: Кино Люмиер

Свети Франциск от Асизи е бил невероятно сложна и противоречива фигура, чието влиятие върху обществото от неговото време е било наелектризиращо. Дори и днес много хора са повлияни от визионерските му послания за универсална толерантност.

Животът в Италия от XII в. е бил много суров, но босоногият монах от Асизи без съмнение е имал смелост, вдъхновена от дълбоката му вяра, и е бил способен да надмогне тираничността на епохата.

Хипи движението, съвременник на създаването на филма, е повлияло доста на стила, в който Дзефирели е решил историята на Св. Франциск. В музиката популярния в онези години певец Донован аранжира древни италиански мелодии. Филмът е визуално красив по начин, пренебрегващ нищетата на епохата. В началото Франциск, син на богати търговци, се наслаждава безгрижно на вино, жени и песни. Когато война и болести съсипват неговото село, той преживява мъчителна трансформация, достигнала своята кулминация в сцената с местния свещеник. Пред него Франциск сваля дрехите си и се отказва от дотогавашния си живот и семейство, за да се посвети на Бог. Най-драматичният момент е появата на Франциск пред папа Инокентий III, който му позволява да създаде свой религиозен орден.

Прожекция в кино Люмиер - София: 11.11.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Франко Дзефирели
В ролите: Енио Гуарниери, Лий Монтагю, Лий Лоусън, Джуди Баукър, Греъм Фокнър, Алек Гинес, Валентина Кортезе, Кенет Кранъм, Адолфо Чели
Сценаристи: Франко Дзефирели, Лина Вертмюлер, Сузо Чеки д’Амико, Кенет Рос
Продуцент: Лучано Перуджа
Copyright © 2024 Dir.bg.