Александър Невски

Alexander Nevsky

СССР | 1938г | 112 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 25.11.1938

Докато новаторските творби на Сергей Айзенщайн от 20-те години – Броненосецът Потьомкин (1925) и Октомври (1928) – представят оригиналната монтажна техника на своя режисьор и се фокусират върху съветските маси като колективен герой, филмите от следващите десетилетия: Александър Невски и диптихът Иван Грозни (1942/6), изглеждат доста по-традиционни както като форма, така и като повествователен фокус върху героичната личност.

Александър Невски не трябва да бъде гледан като отстъпление от интелектуалните филмови изследвания от ранния период на Айзенщайн, а като развитие на метода му в тон с политическите и технологични реалности на епохата.

Като драматизира усилието на принц Невски да отблъсне бруталните тевтонски рицари от Свята Русия от XIII в., филмът залага на установените литературни и артистични средства на изразяване. Новаторското е, че зрелищното действие е до такава степен синхронизирано със специално написаната музика на Прокофиев, че самият Айзенщайн нарича структурата на филма си „симфонична”.

Кастинг

Режисьор: Сергей Айзенщайн
В ролите: Варвара Масалитинова, Василий Новиков, Дмитрий Орлов, Николай Охлопков, Николай Черкасов, Андрей Абрикосов, Владимир Ершов
Сценаристи: Пьотър Павленко, Сергей Айзенщайн
Copyright © 2024 Dir.bg.