Андрей Тарковски. Киното като молитва

Андрей Тарковский. Кино как молитва

Русия, Италия, Швеция | 2019г | 97 минути | Биографичен , Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 30.08.2019
Производител: Film Capital Stockholm, Film i Vaest, Film pa Gotland, Hobab, Institut International Andrei Tarkovski, Klepatski Production, Revolver
Разпространител: 33 Киномания 2019

"Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer":

Андрей Тарковски (1932-1986) остави 8 филма, все по-нарастващ интерес към тях и желание те да бъдат разбрани. Тази документална творба представя живота на Тарковски и неговото творчество, като оставя режисьора да разказва сам, споделяйки спомени, възгледи за изкуството и размислите си за съдбата на твореца и смисъла на човешкото съществуване. Благодарение на някои доста редки аудиозаписи, зрителите имат възможност да се потопят в тайнствения свят на филмовата образност на Тарковски.

Във филма звучат и неизползвани досега записи на поемите на Арсений Тарковски (1907-1989) – един от големите руски поети на XX век и баща на режисьора, четени от самия автор. Поезията на Арсений винаги е имала влияние върху филмите на Андрей, подчертавайки дълбоката културна и духовна връзка между баща и син.

Андрей А. Тарковский:
„Доста оригинални теории са изписани в опити да се обясни „феноменът Тарковски” в съвременното изкуство. Но какво е мислел самият Тарковски за всичко това? Какви принципи са го ръководели в създаването на неговите шедьоври? От какво се е вдъхновявал? Какво е преживявал и какво е искал да постигне в общуването си със своите зрители? Тези цели си поставих с правенето на този филм – да отведа зрителите обратно до изворите на режисьорската мисъл и да споделя емоцията от срещата с великия творец, великата личност и водач в живота, какъвто беше моят баща”.

Кастинг

Режисьор: Андрей А. Тарковский
Сценарист: Андрей А. Тарковский
Продуценти: Дмитрий Клепацкий, Петер Кропенин, Паоло Мария Спина
Оператор: Алексей Найденов
Copyright © 2024 Dir.bg.