Диего Марадона

Diego Maradona

Великобритания | 2019г | 130 минути | Биографичен , Документален , Спортен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 19.05.2019
Премиера в България: 30.04.2021
Производител: Film4, Lorton Entertainment, On The Corner Films, Altitude Film Entertainment
Разпространител: А Плюс Филмс
Награди и номинации: Номинация за БАФТА 2020 г. (най-добър документален филм)
Номинация за наградата "L'Oeil d'or" ("Златно око" за най-добър документален филм) от Кан 2019 г.

Филмът пресъздава част от най-противоречивите и забавни моменти в живота на аржентинската легенда, като историята започва още от времето, когато Диего живее в покрайнините на Буенос Айрес и търси своя успех на футболното игрище чрез първия си отбор „Архентинос Хуниорс“, а след това и с „Бока Хуниорс“. За всички е ясно, че младежът притежава изумителен талант и всички необходими качества, за да се превърне в „новия Пеле“. Филмът представя кратката му визита в отбора на „Барселона“, след което се премества да играе в „Наполи“…

Историята, композирана от над 500 часа архивни кадри, които не са познати на публиката до момента, се фокусира върху кариерата на футболиста, превърнал се в един от непреходните символи на най-старата и обичана игра в света. Марадона лично се включва с интервюта, които добавят автентичност и достоверност.

За да разкрие драмата в живота на Марадона, английският режисьор Асиф Кападия разчита на непознати кадри от личния му живот и от футболното игрище, като връща бившия футболист директно в светлината на прожекторите и провокира зрителите да оценят по достойнство величието му, без да го съдят прекомерно строго за прегрешенията - неизменна част от успеха и славата на територията на световния футбол. Представени са реални факти, свързани с космическия му хонорар, който той получава, докато играе в „Наполи“, а също и връзките му с местната мафия, на която футболистът съдейства, за да получава кокаин.

Документалният разказ за Марадона фокусира вниманието на публиката върху променящите се емоции и настроения във футболния свят, върху способността им да влияят на общественото мнение по адрес на легендарни личности, като подчертава всепоглъщащата страст към футбола и как тя се отразява в играта на Марадона, а също и извън терена на неговата виртуозност.

Кастинг

Режисьор: Асиф Кападия
Продуценти: Джеймс Гей-Рийс, Пол Мартин
Музика: Антонио Пинто
Монтаж: Крис Кинг
Copyright © 2024 Dir.bg.